Image

Карітас України забезпечив медико-соціальну та матеріальну опіку для 60 найбільш потребуючих постраждалих і членів родин загиблих в масових протестах в Україні

0 Comments

18.08.2014, Україна
З кінця листопада 2013 року до теперішнього часу Україну охопили складні соціально-політичні події. Через свавілля діючої влади і чинення насильства відносно мирних громадян тисячі українців травмовані, зазнали утисків, більш як 1500 вбито, сотні зникли без вісти.

За офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, – яку громадські активісти вважають суттєво заниженою, – понад 100 мирних громадян України були вбиті під час подій Євромайдану, більш ніж 2200 осіб були травмовані. Станом на 17 липня 32 особи досі залишаються зниклими без вісти під час подій Євромайдану. Ще 47 осіб загинули під час протистоянь в Одесі 2 травня 2014 року.

З початку операції на сході України вбито 1367 осіб, поранено 4087, з яких 2589 – цивільні особи, включаючи 29 дітей, – про це йдеться в повідомленні ООН від 6 серпня. Втрати українських силовиків внаслідок бойових дій і нещасних випадків, пов’язаних з ними, впродовж березня-липня сягають більше 390 осіб (інформація станом на 2 серпня). За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, з середини квітня терористи на сході України викрали сотні осіб. Серед них 46 журналістів, 112 міліціонерів, 91 солдат і прикордонник, 26 представників ОБСЄ, 22 депутати, члени політичних партій та голови місцевих рад. Доля більш як 380 людей залишається невідомою. Усього за час конфлікту бандити захопили 842 заручника, з яких станом на 20 липня 2014 року звільнено 446.

У відповідь на такі обставини Карітас України здійснює 4 програми допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на сході України:
1)    Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану, а також військовослужбовців, представників національної гвардії, членів добровільних батальйонів.
2)    Соціальний і матеріальний супровід сімей загиблих і постраждалих.

3)    Психологічний супровід постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні.
4)    Опіка переселенцями Криму та східних областей України.

З квітня до кінця липня поточного року Карітас України реалізовував проект надання «Медико-соціальної та матеріальної допомоги постраждалим та членам родин загиблих в масових протестах в Україні». Було відібрано та надано допомогу для 60 найбільш потребуючих людей, які отримали тілесні ушкодження (важкої, середньої та легкої важкості), є малозабезпечені і які мали гостру потребу в належній допомозі та підтримці.

Допомога здійснювалась  за наступними напрямками:
•    соціальний (соціальний супровід, оплата послуг у відновленні втрачених документів, консультування та інформаційна підтримка);
•    матеріальний (придбання побутової техніки, будівельних матеріалів для проведення ремонтних робіт, продуктових наборів, одягу та взуття);
•    медичний  (закупівля медикаментів згідно рецепту лікаря, оплата медичних обстежень, оплата санаторно-курортного лікування, стоматологічні послуги).
Обсяг і тривалість опіки визначалися залежно від кожного окремого індивідуального випадку і потреб. Допомога надавалась на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Львові, Тернополі, Коломиї, Нововолинську, Бродах, Бориславі.

Загальний бюджет проекту становив  691.148,36 грн і був забезпечений Посольством Естонії в Україні, Карітасом Вроцлавсько-Гданської єпархії Української Греко-Католицької церкви (Польща), Карітасом Перемишльсько-Варшавської єпархії Української Греко-Католицької церкви (Польща), також приватними українськими благодійниками  (серед них: Яворський Ю.В., компанія СофтСерв (SoftServe), Тироус Г. В., Туровський А. О., Цибульський І.І., Гайдар О. М., Денис О. Т., Самойлюк В. В., Дорош Ю. М., Гошовська Г. В., Телька М. В., Скакун М.Л., Гайдар А. Н., Білик О. Г., Ратушна О. Р., Ващук М. М.).

«Учасники подій Революції гідності та їх рідні висловлюють велику подяку за допомогу та чуйність до них з боку Карітасу України. А ми в свою чергу безмежно вдячні благодійникам – за можливість опікуватись потребуючими людьми, за надані ресурси і довіру до нашої праці», – каже Галина Курницька, координатор проекту надання медико-соціальної та матеріальної допомоги постраждалим та членам родин загиблих в масових протестах в Україні.

Categories: Новини

Залишити відповідь