Image

6 листопада в Україні відбувся День молитви за сиріт

0 Comments

07.11.11
Альянси «Україна без сиріт» і «Росія без сиріт» оприлюднили Звернення до слов’янських Церков по всьому світу з нагоди проведення Дня молитви за сиріт в Росії та Україні 6 листопада 2011. Україна – велика європейська країна з непростою історією та міцними християнськими традиціями. Сімдесять років радянського режиму та труднощі становлення молодої держави залишили свій відбиток на найменш захищеній групі суспільства – дітях, які залишилися без підтримки сім’ї.

В Україні і Росії проживає більше 220 тисяч дітей-сиріт, які перебувають в складних життєвих обставинах і є в національних базах даних для усиновлення. 30 тисяч дітей в Україні живуть в інтернатах, більшість з них – діти старшого шкільного віку та діти з особливими потребами. Ще 250 тисяч дітей зазнають насильства та експлуатації, і можуть потрапити на вулицю або до інтернату.

За даними видання «Комсомольська правда» сьогодні в Україні близько 136 тисяч дітей виховуються в 60 тисячах неблагополучних сімей. Кожна десята дитина в Україні – безпритульна. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики. Багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією. Дослідження ЮНІСЕФ свідчать, що 10% безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку. Незалежні дослідження вказують, що в Україні до 95% дітей-сиріт можна віднести до соціальних сиріт, оскільки на момент отримання цього статусу у них були живі батьки.

В умовах державної політичниї і економічної нестабільності проблеми соціального характеру лягають на так званий «третій сектор». Сьогодні в Україні є велика кількість благодійних фондів, християнських спільнот і громадських організацій, які провадять суттєву комплексну роботу для допомоги дітям, які позбавлені батьківського піклування. Вони підтримують програми навчання в інтернатах та ВУЗах, забезпечують медичне лікування і відпочинок, надають адресну допомогу сиротам ? одяг, взуття, продукти харчування.

На фінансове забезпечення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу у 2011 році з державного бюджету передбачено виділення 283 348,6 тис. грн., що на 3% більше у порівнянні з 2010 роком (275 086,2 тис. грн.). В цей час, до прикладу, Карітас України щороку витрачає на опіку безпритульними, малозабезпеченими дітьми, сиротами, неповносправною молоддю, дітьми безпритульних мігрантів близько 350-400 тис. євро, що в 12-15 разів більше за відповідні витрати українського уряду.

«Кожна дитина має право на захист, виховання в люблячій сім’ї і повноцінний розвиток. В Україні є 30 000 християнських церков і сотні організацій, які допомагають потребуючим дітям по всій країні. Прийшов час, щоби християнська спільнота взяла на себе відповідальність та об’єднала зусилля для допомоги кожній дитині-сироті. Україна має потенціал для радикальних змін національного масштабу в покращенні становища обездолених дітей», ? кажуть у своєму зверненні організатори заходу.

День молитви за сиріт підтримали більше 1000 церков різних деномінацій в Україні та Росії. У цей день вони молилися, проводили особливі богослужіння, недільні заняття з дітьми та молоддю, свята, концерти, присвячені дітям-сиротам. Також 15 листопада у Києві відбудеться конференція для організацій, які зацікавлені впроваджувати програму наставництва.

Карітас України закликає усіх долучитись до Дня молитви. Так само громадський сектор, українське суспільство державні органи влади потребують нині чітких скоординованих дій по запобіганню явищу сирітства в Україні. Кожен із нас в силі змінити дану ситуацію, подарувати дітям тепло, притулок і майбутнє!

Додаткову інформацію Ви можете отримати на www.densyrot.org.ua, www.ukrainabezsyrit.org, caritas-ua.org.

Categories: Новини

Залишити відповідь