30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Щороку, починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

«Незважаючи на те, що ми живемо у 21 сторіччі, торгівля людьми й досі залишається однією з найбільших проблем в сучасному світі», – говорить Наталя Голинська, національний координатор проекту з протидії торгівлі людьми Карітасу України.

Проект працює з травня 2016 року у Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській та Харківській областях.

Це не просто слова, так лише в 2017 році спеціалістами Карітасу було виявлено 92 потерпілих від торгівлі людьми, а також 11 потенційних жертв. За весь час роботи проекту 22 особи отримали офіційний статус особи, що постраждала від торгівлі людьми.

Наші спеціалісти постійно проводять інформаційні, превентивні заходи у містах і селах, з метою інформування представників груп ризику (мігрантів, молоді, ВПО, сільського населення, безробітних) та фахівців про сучасні форми торгівлі людьми, про легальні шляхи працевлаштування тощо.

В процесі консультування та просвітницько-превентивної роботи проводиться аналіз основних тенденцій торгівлі людьми, характерних для сучасної України. Так серед виявлених потерпілих більшість постраждали від трудової експлуатації, втягнення у збройний конфлікт та сексуальної експлуатації, хоча є і випадки вилучення органів, продажу немовлят, втягнення в злочинну діяльність, змушування до жебрацтва.

Основні групи ризику – мігранти, молодь, в тому числі студенти та учні загальноосвітніх шкіл, внутрішньо переміщені особи, безробітні, родини, які опинились у важких життєвих обставинах.

Детальніше про діяльність Карітасу України в рамках проекту «Протидія торгівлі людьми» (дивитись інфографіку).

30 липня цього року, по всій Україні пройдуть заходи під гаслом #ПротиДІЙторгівліЛюдьми.

У Івано-Франківську акцію організовує Департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА та Карітас Івано-Франківськ.

Запрошуємо мешканців та гостей Івано-Франківська взяти участь в акції «Лабіринт можливостей» та перевірити свою обізнаність у правилах безпечної подорожі та працевлаштування. А також подивитися інтерактивний театр «Чи знаєш, що ти людина».

Дата: 30 липня 2018року
Місце: Вічевий майдан, м. Івано-Франківськ
Час: 14:00- 16:00

Мета акції – поінформувати населення про актуальність проблеми торгівлі людьми, розповісти про методи безпечного працевлаштування, навчання та подорожей за кордоном.

Кожен охочий отримає інформаційні буклети, тематичні браслети та флаєри з інформацією про торгівлю людьми та порадами, як уникнути подібних ситуацій.

На завершення акції всі учасники створять символічне «коло захисту і допомоги» та випустять у небо повітряні кульки, що символізують життя без торгівлі людьми.

Всеукраїнська інформаційна акція «Лабіринт можливостей» проводиться за ініціативи Міністерство соціальної політики України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Представництвом Міжнародної організації з міграції (IOM Ukraine).

У Харкові в цей день також відбудеться акція «Квест-лабіринт до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми».

Акція проходитиме 30 липня біля 5-го під’їзду Держпрому (майдан Свободи, 5).

Час: 14.00 – 16.00.

Усі сценарії квесту змодельовані на основі реальних історій вербування та мають на меті розвиток критичного ставлення до сумнівних пропозицій працевлаштування, аналітичного мислення в ситуаціях емоційного тиску та перевірки власних знань щодо правил безпечної міграції та працевлаштування за кордоном.

Участь у квест-лабіринті є безкоштовною!

Всі тематичні заходи проводяться за ініціативи Міністерство соціальної політики України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Представництвом Міжнародної організації з міграції (IOM Ukraine).