Image

Карітас України увійшов до міжнародного проекту-дослідження щодо запобігання торгівлі людьми

0 Comments

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми всесвітня мережа Карітас оголошує про створення спільного Євро-Середземноморського проекту для проведення транскордонних досліджень між організаціями Карітасу в Європі та на Близькому Сході.

Проект стартує з метою покращення захисту дітей від торгівлі людьми.

В рамках цього проекту дев’ять національних організацій Карітасу (Албанія, Боснія, Франція, Йорданія, Косово, Ліван, Словенія, Словаччина та Україна) разом з двома регіональними організаціями (Карітас Близького сходу й Північної Африки та Карітас Європи) погодилися проаналізувати ситуацію щодо торгівлі людьми, особливо дітьми, у відповідних країнах та дослідити можливості взаємодії.

Очікувані результати:

Кращий догляд за жертвами торгівлі людьми та ефективніша профілактика. Результати дослідження повинні сприяти покращенню методів реабілітації врятованих жертв, надаючи дані про вплив торгівлі людьми на потерпілих. Це, в свою чергу, буде корисним для створення нових та більш ефективних методів підтримки потерпілих у процесі відновлення їхнього життя.

Експерти вищезазначених організацій Карітасу також очікують, що результати дослідження допоможуть зміцнити існуючі превентивні дії щодо протидії торгівлі людьми та дозволить Карітасу розробити інструменти і методи для кращого визначення, запобігання та боротьби з практикою торгівлі людьми, а також для підвищення обізнаності серед груп ризику, правоохоронних органів та широкої громадськості.

Передумови створення проекту.

Завдяки своїй роботі з врятованими жертвами торгівлі людьми, спеціалісти Карітасу бачать, що торговці людьми почали використовувати нові технології для розробки більш ефективних та складних схем вербування потенційних жертв. На додаток до цього, зростаюча кількість надзвичайних ситуацій у світі змушує людей мігрувати, а поточна політична тенденція обмеження доступу людей до безпечних та законних каналів міграції – грають на руку злочинцям та дозволяють їм успішно керувати цією «мультимільйонною доларовою формою міжнародної організованої злочинності», як це описує Інтерпол.

«Це дослідження вкрай необхідне. Хоча методи боротьби з торгівлею людьми останніми роками покращились, торговці також адаптувалися та знаходять нові способи вербування своїх жертв», – пояснила Женевієв Колас, представниця Карітасу Європи з питань протидії торгівлі людьми.

Кожен, хто має потенційне відношення до протистояння торгівлі людьми, повинен продовжувати працювати та навчатись, щоб вміти попереджувати цю проблему. Це може бути працівник поліції, вчитель у школі, лікар, медична сестра, соціальний працівник тощо, всі вони можуть втрутитися, щоб врятувати якомога більше людей, особливо дітей. Ми хочемо навчити людей вміти виявляти потенційних жертв торговців людьми і швидко реагувати в разі потреби.

«Якби лікар запитав мене, я б йому все розказала …», – каже Емі (ім’я змінено), молода нігерійська жінка, яка ще неповнолітньою була продана до Європи і примушена до проституції. Жінка була залякана, їй регулярно погрожували і вона не знали, кому довіряти. Вона поїхала до лікарні, на прийом до гінеколога через постійний біль та вагінальні інфекції, але ніхто не відреагував на її становище та не намагався дізнатися про неї більше інформації.

Рекомендації Карітасу щодо протидії торгівлі людьми.

Як результат співпраці Карітасу з Організацією Об’єднаних Націй у боротьбі з торгівлею людьми, Спеціальний доповідач ООН з питання про торгівлю людьми Марія Грація Джиммамарінаро запросила експертів Карітасу представити свої основні рекомендації керівникам урядів щодо протидії торгівлі людьми до ради ООН з прав людини у червні 2018 року.

Ось основні тези доповіді:

  1. Здійснити ефективний підхід, що ґрунтується на захисті прав людини, для виявлення жертв торгівлі людьми та використання досвіду потерпілих від торгівлі людьми;
  2. Створити в усіх країнах інструменти для виявлення жертв торгівлі людьми або осіб, які можуть бути жертвами торгівлі людьми, а також ефективний механізм для виявлення та супроводу потерпілих. Необхідно проводити спеціальну підготовку всіх працівників у сферах, які безпосередньо чи опосередковано стосуються протидії та запобіганню торгівлі людьми;
  3. Дати жертвам час відійти від пережитого, відновити себе і бути в змозі поділитись своїми стражданнями, а також знайти сили для подання скарги у відповідні інстанції на своїх кривдників;
  4. Уникати процедур повернення будь-якої жертви торгівлі людьми без оцінки їхньої вразливості до повернення, оскільки вони можуть переслідуватись злочинцями у своїй рідній країні;
  5. Використовувати відповідні процедури ООН для забезпечення того, щоб міжнародні тексти, спрямовані на запобігання торгівлі людьми, не тільки були переведені відповідно до законів кожної країни-члена проекту, але також здійснювалися з урахуванням поваги до гідність людини та її прав.
Categories: Новини

Залишити відповідь