Image

Підопічні Хмельницького Карітасу відвідали з власною фотовиставкою Київ

0 Comments

26.06.2014, Київ
Літо – гаряча пора, час шкільних канікул, відпусток, цікавих мандрівок і нових знайомств, що залишають спогади в нашій пам`яті на увесь рік. Початок  цьогорічного літа для підопічних Хмельницького Карітасу запам’ятається надовго:  разом із своїм викладачем фотогуртку «Ракурс» – професійним фотографом Анатолієм Івановим – підлітки відвідали столицю України та місцеву організацію Карітасу.

Ціллю такого візиту був обмін досвідом, існуючими досягненнями і планами на майбутнє між співпрацівниками і представниками кризової молоді. Хмельницький Карітас навчав мистецтву фотографії, а київський Карітас продемонстрував успішність футбольної команди «Мрія», яка була створена ще у 2008 році з ініціативи столичних дітлахів.

Розповідає Дарія Іванішена, психолог Карітасу у Хмельницькому: «Перед підопічними стояло просте завдання: «Що ви можете самостійно зробити задля досягнення поставленої мети?». У відповідь прозвучало десятки цікавих, оригінальних і навіть кумедних ідей. Переважна більшість запропонувала зробити щось власними руками і в такий спосіб заробити гроші на поїздку – це і був їх перший самостійний крок до мети. Склавши план подальший дій і написавши спільними зусиллями кілька листів-прохань до потенційних партнерів ми перейшли до організації акції».

В результаті кропіткої праці було пошито багато різноманітних м`яких іграшок до Дня св. Валентина, виготовлено з пластику брилки до ключів, підвіски до сумочок, дитячих ранців та мобільних телефонів. Невдовзі ці речі ми розповсюдили за благодійні пожертви на масових заходах та серед бажаючих підтримати наш задум. Усі чесно зароблені кошти були використані на мандрівку підопічних Хмельницького Карітасу в Київ.

В приміщенні київського Карітасу до уваги запрошених гостей і місцевих підопічних Карітасу було презентовано фотовиставку «Миттєвості нашого життя», на якій представлено близько 40 найбільш вдалих фоторобіт підопічних Карітасу з Хмельницького. Протягом 9 місяців підлітки навчались мистецтву фотографії у місцевих фотографів-волонтерів, а згодом 8-еро найбільш здібних отримали в нагороду безкоштовне навчання у фотогуртку «Ракурс» при Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва, де мали змогу навчатись у професіоналів своєї справи, спілкуватись з різними фотографами, відвідувати фотовиставки.

Також хмельницькі гості у Києві провели для бажаючих майстер-клас по фотографії, залюбки ділились знаннями і навиками. «В такий спосіб ми показали приклад підопічним Карітасу у Києві, як можна себе реалізувати, отримати творчу професію і мати додатковий заробіток», – розповідає 16-річний Дмитро з Хмельницького.

Родзинкою даного заходу була так звана «фотосушка». Обов’язковою умовою був вхід зі своїми фотокартками, на звороті яких можна слід написати побажання, залишити свої координати для спілкування або ж незвичайне послання для майбутнього володаря. Усі знимки – кольорові та чорно-білі, великі та маленькі, професійні і просто любительські – були розвішані на мотузки за допомогою звичайних прищіпок.

Глядачі, яким сподобалась певна світлина, брали її собі на згадку та іноді навіть просили автографа. Як зазначає автор та організатор даної ідеї, фотограф Антолій Іванов: «В такий спосіб кожен учасник, символічно долучився до мистецтва фотографії, мав можливість виразити себе, свої здібності, зав’язати нові знайомства та отримати заряд позивної енергії».

«Окрім навчання, мали ми прекрасну екскурсію містом, в ході якої діти фотографували, отримали безліч чудових спогадів та придбали на зароблені раніше гроші багато сувенірів, солодких дарунків для тих, хто залишився вдома. Дякуємо о. Роману Сиротичу, директору Карітасу Київ, за щирий прийом та радісний час разом!», – ділиться враженнями психолог хмельницького Карітасу Дарія.

Categories: Новини

Залишити відповідь