Image

Працівники «Домашньої опіки» на Львівщині заміняють потребуючим людям похилого віку рідні сім’ї

0 Comments

23.06.2014, Львівщина
Проект «Домашня опіка» Карітасу України, що передбачає медико-соціальний догляд і покращення якості життя одиноких людей похилого віку на дому, сьогодні охоплює 8 міст: Київ, Донецьк, Одесу,  Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Коломию,  Борислав. Під опікою перебувають  понад 500 людей похилого віку, паліативних хворих, жертв тоталітарних режимів, остарбайтерів, людей, які живуть із ВІЛСНІДом, а також їх сім’ї чи опікунів.

Команда кваліфікованих працівників з близько 35 осіб надають широкий спектр послуг для потребуючих осіб – догляд за тілом, медичні послуги, ведення домашнього господарства,  вирішення юридичних питань, організація дозвілля, психологічний супровід та інше.

Крупкіна Олена Іванівна – вдова ветерана Великої Вітчизняної війни. Народилася у 1931 році на Полтавщині. Однак доля привела її у Борислав (Львівська область), де після відступу німецьких військ вона залишилася, вийшла заміж, працювала, народила доньку. Так трагічно склалася доля, що пані Олена втратила через туберкульоз чоловіка, дочку і внука.

Працівники «Домашньої опіки» піклуються про Олену Іванівну з 2002 року. Саме тоді у неї різко погіршився стан здоров’я, як наслідок багатьох емоційних потрясінь. Крім того, мінімальна пенсія не давала змоги придбати необхідні ліки та їжу.

Вчасно лікарем проекту було призначене лікування, надано необхідну допомогу, також вдалося досягнути підвищення пенсії для пані Олени, як вдові інваліда війни.

Поступово стан пацієнтки покращувався, але виникали часті серцеві напади, наростала гіпертонія, погіршувалися обмінні процеси, розвивався паркінсонізм. Як неодноразово визнавала Олена Іванівна, допомога і підтримка місцевого  Карітасу були і залишаються для неї неоціненними.
Працівники Карітасу у Бориславі захоплюються  Оленою Іванівною, кажуть, що з неї слід брати приклад справжньої християнки – доброї, привітної, радісної в усіх життєвих ситуаціях, з бадьорим духом і постійною подякою за все Господові.

Усі 8 організацій Карітасу України обладнані необхідним медичним і реабілітаційним обладнанням, мають підготовлений  кваліфікований персонал і посвячених  місцевих керівників. Проект спрямований не лише на опіку потребуючими людьми, а також на освіту медичних і соціальних працівників, постійне підвищення рівня їх професійних знань, співпрацю з освітніми закладами.

Регіональні адміністрації «Домашньої опіки»  у 6 областях України співпрацюють з місцевими відділеннями соціального захисту для людей похилого віку та одиноких, управліннями Пенсійного фонду, з відділами субсидій,  лікарями  поліклінік і лікарень з метою перенаправлення та консультування підопічних.

У всіх 8 центрах «Домашньої опіки»  діють також інформаційно-консультаційні центри, де надаються консультації по догляду за хворими, збереженню їх здоров’я, щодо використання засобів реабілітації для членів сімей, родичів і сусідів, спеціалістів з домашньої опіки, регулярно проводяться навчальні тематичні тренінги для волонтерів і соціальних працівників.

Марія Жеребецька народилася у 1993 році, походить із с. Ямельниця Львівської області. Вона була Марія була першою дитиною в багатодітній сім’ї, – крім неї, було ще семеро дітей. Закінчила 4 класи в своєму рідному селі, а з 12 років уже працювала в наймах. Виконувала хатню роботу, доглядала за худобою, займалась городніми роботами.

У 27 років переїхала жити в м. Борислав, влаштувалась прибиральницею в аптеку, де пропрацювала 42 роки. Після 30 років вийшла заміж. Через специфіку роботи із роками у пані Марії розвинувся ревматизм. Впродовж років,до ревматизму  приєднались і інші захворювання: розвинулась гіпертонія, ішемічна хвороба серця, катаракта, значно погіршився слух.

Але пані Марія була і залишається ревною християнкою, близько 11 років допомагала прибирати в храмі і займалась іншими поточними справами, – розповідають працівники місцевого Карітасу, які впродовж останніх років стали другою родиною для Марії Жеребецької.

При 6 організаціях Карітасу України  діє випозичальня реабілітаційного обладнання. Сотням потребуючих українців щороку надаються протипролежневі комірчасті матраци і подушки, пневматичні чаші для миття голови, подушки для підтримки шиї, туалетні крісла, інвалідні візки, ходунці двоколісні складні, палиці чотирьохопорні тощо.      

Також у 6 організаціях «Карітасу України» діють соціальні пральні. Завдяки добре налагодженій роботі пралень понад 200 осіб з числа набувачів проекту «Домашня опіка» регулярно отримують послуги прання брудної білизни, яка пройшовши етапи прання та прасування, доставляється їм додому у готовому для користування вигляді.

Categories: Новини

Залишити відповідь