Image

Карітас Волинь запроваджує систему виїзної паліативної допомоги невиліковним хворим

0 Comments

28.10.13, Волинь
У Волинській області протягом року паліативної допомоги потребують близько 10 тисяч осіб. В районних лікарнях області відсутні паліативні ліжка, так само відсутні повноцінні служби для надання паліативної допомоги, які б піклувались про хворих за місцем їх проживання. Немає і спеціально обладнаних автомобілів, якими б можна було дістатися до пацієнтів або транспортувати їх до лікарень на стаціонарне лікування чи обстеження. Більшість невиліковно хворих людей працездатного віку та людей похилого віку не можуть дозволити собі найняти доглядальницю, тому досить часто такі люди помирають вдома в тяжких фізичних і психологічних муках чи на самоті.

До Карітасу, що діє у Нововолиньку, регулярно звертаються родичі таких невиліковно хворих людей з проханням надати інформацію про наявність закладів паліативної допомоги в області  або допомогти з витратними матеріалами (памперси, одноразові пелюшки, постільна білизна, рушники) та обладнанням (функціональні ліжка, інвалідні візки, підкладні судна, милиці, ходунки) для паліативних хворих, які у важкому стані знаходяться під опікою родичів вдома. Відтак дослідивши  проблему необхідності системи виїзної паліативної допомоги в регіоні, Карітас Волинь поставив за мету вирішити дане болюче питання шляхом створення служби мобільного хоспісу.

Це стало можливим завдяки реалізації проекту «Право на гідне життя» (Впровадження у м. Нововолинськ системи виїзної паліативної допомоги невиліковним хворим) за фінансової підтримки Міжнародного благодійного фонду «Відродження» у співпраці з Нововолинською центральною міською лікарнею. Допомагати важкохворим за місцем їх проживання буде кваліфікована команда для надання виїзної паліативної допомоги до складу якої входять: лікар, медичні сестри, соціальний працівник, психолог, священик УГКЦ та керівник проекту. Завдяки цьому невиліковно хворі люди, які проживають у Нововолинську, матимуть змогу отримати у комфортних (домашніх) умовах належне лікування, сестринський догляд, соціальну, психологічну та духовну підтримку.

«В сучасному світі значних обертів набуло поширення невиліковних захворювань – онкопатології, ВІЛ/СНІДу, деякі неврологічні недуги. І в суспільстві другої половини ХХ століття склалося тверде переконання, що смерть – це поразка медицини, яку потрібно замовчувати. Хворому не слід було говорити, що він помре. Безнадійних хворих, як правило, виписували з лікарень і далі їм та їхнім родичам доводилося покладатися на власні сили. Але людина в період вмирання, як і протягом усього життя, залишається особистістю!

Тому такі люди потребують паліативної допомоги – забезпечення максимальної якості життя, шляхом запобігання і полегшення страждань і душпастирської опіки. Надання паліативної допомоги є одним з вищих проявів милосердя до ближнього і свідчить про цивілізованість суспільства. Наданням такого виду допомоги займаються стаціонарні хоспіси та виїзні служби, які опікуються пацієнтами вдома. А відтепер таким людям служитимемо і ми», – розповідає о. Володимир Кметь, директор Карітасу Волинь.

Протягом останніх років з’являється все більше об’єктивних наукових даних, що   свідчать – близько 75% паліативних хворих хотіли б завершити своє життя вдома. Для забезпечення кваліфікованої паліативної допомоги пацієнтам за місцем їх проживання створюються професійні виїзні бригади фахівців (мобільний хоспіс), що включають лікаря, медичних сестер, соціального працівника, психолога і духівника. Дані мультидисциплінарні бригади функціонують у Львові, Івано-Франківську, Києві, Чорткові (Тернопільська обл.), Виноградові (Закарпатська обл.), Донецьку, Луганську. Завдяки роботі як стаціонарних, так і мобільних хоспісів пацієнти не залишаються наодинці з болем, стражданнями і самотністю, а свої останні дні проживають без страху і смутку.

Для підвищення своєї кваліфікації працівники мобільного хоспісу Карітасу Волинь вже взяли нещодавно участь в тренінгу з циклу тематичного удосконалення з основ паліативної допомоги невиліковним хворим. Навчання проводилось на базі навчально-методичного центру Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної допомоги. В тренінгу приймали участь медичні та соціальні працівники Севастополя, Алушти, Харкова та Вінниці.

Навчальна програма була побудована на найкращих світових зразках та охоплювала всі аспекти надання допомоги невиліковним хворим. У рамках тренінгу лікарі місцевого хоспісу читали лекції та проводили практичні заняття в хоспісі. По закінченню навчання усі учасники пройшли символічне прийняття у члени паліативників України та отримали сертифікати встановленого зразка.

Завдяки реалізації проекту «Право на гідне життя» – стверджують у місцевому Карітасі – стане можливим надання медичної, соціальної допомоги, психологічної та духовної підтримки хворим та їхнім родичам вдома. Пацієнт зможе залишатися у звичних для нього домашніх умовах як можна довше, зменшиться кількість непрофільних пацієнтів у стаціонарі. Команда мобільного хоспісу буде безпосередньо опікуватися хворими, надавати поради, передавати свій досвід у терапії болю і психосоціальному супроводі. Важливим фактором у розвитку паліативної допомоги надалі у м. Нововолинськ є запровадження волонтерського руху та груп самодопомоги рідних.

Categories: Новини

Залишити відповідь