Image

Волонтери з Чехії подарували анімаційній фермі Карітасу у Коломиї альтанку

0 Comments

23.08.13, Коломия
Томаш, Ян, Їржі та Вацлав 6 днів працювали під палючим українським сонцем, аби внести свою часточку допомоги анімаційній фермі «Ковчег», створеній спільними зусиллями Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії та партнерської організації «Архієпархіальний Карітас» міста Оломоуц (Чеська Республіка). Основною ідеєю анімаційної ферми «Ковчег» є реабілітація дітей з відхиленнями в психічному та фізичному розвитку, відродження давніх вівчарських традицій та забезпечення сімейного відпочинку.

Кожен з волонтерів має у Чехії безліч обов’язків, роботу та сім’ю, але вони всім пожертвували і на тиждень взяли відпустку за власний рахунок, за свій кошт приїхали до Коломиї та зробили добру справу – спорудили власними руками альтанку і цим самим прикрасили озеро на фермі місцевого Карітасу.

Поїхати на море чи до України? Такого вибору перед собою чехи не ставили. Вони в один голос сказали, що просто відпочиваючи, нікому більше користі не приноситься, аніж собі. В той час пожертвувавши свій час, кошти і зусилля на добру спільну справу, отримуєш у десятки разів більше задоволення.

«На сонці більше 30 градусів і трохи важко, але ми віримо, що кінцевий результат того вартуватиме», – каже стомлений Томаш, якого заледве вдалося відірвати на хвилинку для розмови. З 8 ранку і до 7 години вечора чоловіки безперестанку трудилися. З нічого вони на очах творили шедевр. Матеріал для альтанки шукали скрізь і переважно це були різні будівельні відходи.

Для Томаша, Яна, Їржі та Вацлава це вже не перший візит на Україну. Вони допомагали ліквідовувати повінь 2008 року, а також працювали у Лопатині та інших містечках, де реалізовували маленькі проекти. Але у Коломиї вони вперше. Зізнаються, що поки що міста не бачили, бо з самого ранку працюють на фермі, а ввечері хочеться просто відпочити.

«Допомога цих чотирьох чоловіків для нас дуже цінна, – поділився Роман Рєзнік, менеджер проектів Карітасу у Коломиї. – Вони не просто подарували нам альтанку, у яку вклали свій час, кошти та зусилля, але й показали українцям добрий приклад того, як потрібно вміти віддавати часточку себе на користь інших людей».

Тим часом анімаційна ферма «Ковчег» вже встигла стати улюбленим місцем для багатьох місцевих дітей, також для міських. На вихідні дні сюди з’їжджаються чимало сімей, щоб дати можливість дітям поспілкуватися із тваринами. Головним завданням цієї ферми є саме допомога у розвитку і підтримка дітей з особливими потребами через контакт з тваринами.

Волонтерський рух на Україні та у Коломиї, зокрема, ще дуже слабкий. Для його розвитку вкрай необхідні такі зразки для наслідування, тому Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії дуже дякує волонтерам з Чехії за подаровану альтанку та за їх добрі відкриті серця!

Categories: Новини

Залишити відповідь