Image

Запобігти захворювання легше, ніж лікувати!

0 Comments

11.04.13, Івано-Франківськ
Як відомо, різні хвороби сковують людей не тільки похилого віку, але й інших вікових категорій. При цьому лежачим хворим без сторонньої допомоги ніяк не обійтися. Причини таких захворювань бувають різні – іноді наслідки інших хвороб, іноді наслідки травматизму або просто старість, ускладнена захворюваннями, іноді генетика, іноді інфекційні захворювання.

«У всіх випадках цих людей об’єднує недостатня рухливість і необхідність нашої допомоги. Тривале перебування хворого в ліжку є вимушеним наслідком важкого перебігу багатьох гострих і хронічних захворювань, знерухомленість породжує дуже багато серйозних ускладнень, які істотно погіршують результат основного захворювання», – пояснювала Оля Соляник, координатор «Домашньої опіки» на тренінгу для волонтерів.

Волонтерів Карітасу в Івано-Франківську нещодавно в черговий раз збирали і  навчали  здійснювати профілактику вторинних захворювань. Тренер повідомила  волонтерам про основні ускладнення, що виникають у зв’язку з довготривалим перебуванням у ліжку, а саме про пролежні, пневмонії, контрактури та атрофії м’язів. Захід відбувся в рамках проекту «Паліативна допомога в Івано–Франківську» за фінансування Карітасу Архиєпархії Відня (Австрія).

«Людям, що доглядають за лежачими хворими, треба намагатися не допустити появи пролежнів, адже це серйозна проблема, якою не можна нехтувати. З цією метою треба періодично змінювати положення тіла лежачого хворого, повертати через певні проміжки часу з одного на інший бік, або на спину  та правильно застеляти ліжко. Регулярно проводити гігієнічну обробку шкіри», – наголошувала тренер Ольга Соляник. Також волонтерам було продемонстровано допоміжні засоби, що використовують для профілактики пролежнів: протипролежневий  матрац, гумове коло та подушки з льоном. Учасники тренінгу  мали змогу по практикувати використання цих речей.

 

Волонтери отримали навики виконання комплексу вправ лікувальної фізкультури, активних рухів пацієнта та дихальної гімнастики з  метою профілактики  контрактур, атрофій  та пневмоній. Під час тренінгу  кожен зрозумів, що регулярне виконання вправ  допоможе уникнути цих проблем.

Учасники тренінгу переконались, що знань забагато не буває, і коли ти впевнений у своїх вчинках та діях, то можеш своєчасно і цілеспрямовано без остраху вжити профілактичних заходів, щоби попередити хворобу. Під кінець заходу організатори побажали учасникам, щоб в їхньому житті  не виникали ситуації, коли  б ці знання  стали у пригоді. Ну, а якщо все-таки сталось нещастя, то швидкого одужання!

Categories: Новини

Залишити відповідь