На Волині Карітас залучає сотні підлітків до запобігання насильству в сім’ї

28.02.13, Волинь
Нещодавно у Нововолинську (Волинська обл.) відбувалася щорічна акція «16 днів проти насильства». Її мета – привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми. Ініціатором заходу була місцева влада, співорганізатором – Карітас Волинь.

Працівники проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» місцевого Карітасу разом з волонтерами соціального центру провели в загальноосвітніх школах міста тематичні конференції. Провідними у зустрічах стали проблеми насильства в сім’ї, формування гендерної культури суспільства щодо запобігання насильству в усіх його проявах, інформування про органи та установи, до яких можна звертатися у випадку насильства.

Для кращого візуального сприйняття акції волонтери підготували символічні сині стрічки, які прикріплювали всім учасниками конференції в кожному навчальному закладі. Всього в акції «Синя стрічка» взяло участь близько 400 підлітків.

Юні волонтерки Карітасу розповідали про історію створення акції «Синя стрічка – діти проти насильства» – адже початок акції сягає 1989 року і Бонні Фіней з м. Норфолк (штат Вірджинія, США). Їі 4-річний онук помер від численних і сильних побоїв, знущань рідної матері.  Хлопчик був жорстоко вбитий у рідному будинку матері, схований, а потім утоплений у болоті.

Після похорону онука Бонні Фіней прив’язала синю стрічку до антени свого фургона. Вона розпочала активну діяльність і присвятила своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві співтовариства та багато добровольців. Чому синій колір? Бонні Фіней пояснює це тим, що вона не може забути синці на тілі свого онука. Синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством і захищати дітей від насилля.

Соціальний педагог проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Тетяна  Галицька розповіла сотням підлітків про одну із ключових проблем, які породжують насилля, – про гендерну нерівність.  В країнах пострадянського простору жінка доволі скута як у фізичному вияві своїх прав і свободи, так і психологічному, економічному і соціальному. І що особливо важливо – ментальному. Бажання працівників Карітасу – актуалізувати і захищати людські  права, так само навчати громадянській грамотності і проінформованості.

Координатор проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Вікторія Скриннікова розповідала присутнім про історію і сьогодення Карітасу, на що спрямована робота і як можна до неї долучитись кожному.

Психолог місцевого Карітасу Наталія Гавронська ознайомила учнів з поняттям «насильство», його видами, ознаками і проявами, наслідками. Підлітки виявляли неабияке зацікавлення в тому, аби спільно визначити варіанти дій у випадку насильства та своє ставлення до цієї проблеми. На завершення конференції діти отримали рекомендації і пам’ятки, як не стати жертвою насилля і куди звернутися по допомогу. Після чого для закріплення теми учні шкіл дивились фільм про гендерну рівність та насилля у сім’ї.

Теми, запропоновані для обговорення, викликали особливий інтерес не лише в учнівському середовищі, а і в педагогів, яких дуже цікавили результати анкетувань в конкретному навчальному закладі. Продовженням даної тематики стане проведення семінару «Методика роботи з дітьми, які зазнали насильства»  для психологів і соціальних педагогів, –  кажуть працівники волинського Карітасу.