На Львівщині Карітас започаткував проект допомоги жінкам, які страждають від насильства

06.01.13, Львівщина
В Карітасі Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ стартував новий проект «Допомога жінкам, які страждають від домашнього насильства у віддалених районах Львівської області». В рамках даного проекту відбуваються:
А) Індивідуальні консультації, які проводяться для жінок сімейним психологом з понеділка по четвер з 9.00 до 16.00.
Б) Групові зустрічі, які проводяться щочетверга о 16.00 психологом і соціальним працівником.
В) Телефонні консультації і виїзні заняття, як проводить кваліфікований психолог.

Навесні 2013 року планується також провести піший марш та інші акції, що привернуть увагу до проблеми насильства над жінками і тим самим вплинуть на суспільну думку з приводу цього явища. Дана діяльність здійснюється за фінансової підтримки міжнародної благодійної організації «Український жіночий фонд».

Розповідає Наталя Голинська, заступник директора місцевого Карітасу: «На сьогоднішній день до нас уже звернулося декілька десятків жінок. Усі вони різного віку та соціального статусу. Проте є річ, яка їх об’єднує і збирає на спільні зустрічі, – це проблема насильства, яка в тій чи іншій мірі панує у їхніх сім’ях, непомітно руйнуючи їх. Третина з цих жінок виявили бажання ходити на індивідуальні консультації, оскільки мають «за плечима» багато болю, яким ще не готові ділитися привселюдно. Групові та індивідуальні зустрічі є конфіденційними, оскільки безпека, захищеність постраждалого є пріоритетами в діяльності Карітасу».

Насильство в різних проявах, ? чи то побиття, відбирання грошей, приниження, чи сексуальне насильство, ? має місце у величезній кількості українських сімей. Складність полягає в тому, що дуже малий відсоток жінок визнають цю проблему і хочуть щось змінити в своєму житті. Побутує думка, що чоловік має право керуватись силою і певній мірі агресією у комунікації зі своїми рідними. Саме тому у своїй роботі працівники Карітасу бачать 2 завдання: допомогти жінкам усвідомити, що насильство в сім’ї ? це проблема, та допомогти їм у вирішенні цієї проблеми.

«Як і в кожній новій справі, яку розпочинаємо, маємо певні труднощі. Проте віримо, що зможемо їх здолати! Надання допомоги жінкам, які страждають від домашнього насильства, є справді необхідним для нашого міста, регіону і цілої області. Адже практично неможливо знайти сім’ю на периферії, в сільській місцевості, в якій немає проблем, скажімо, з алкоголізмом, чи з насильством, ? просто не всі сім’ї на сьогоднішній день готові визнати, що у них є ці проблеми і що вони потребують кваліфікованої підтримки. Наслідки такого псевдо-благополуччя говорять самі за себе: 40 сімей зі 100 розпадаються», ? коментує актуальність проекту о. Ігор Козанкевич, директор Карітасу в м. Дрогобич.

Насильство – це проблема, з якої можна вийти. Карітас на Львівщині запрошує усіх жінок на зустрічі або телефонну консультацію з психологом, який допоможе Вам подивитися на проблему з іншої сторони та покаже шляхи її вирішення.