Image

Одеський Карітас розвиває платформу для вирішення суспільних питань жителів свого регіону

0 Comments

17.12.12, Одеса
У рамках VI Суспільних Днів УГКЦ в Одесі наприкінці листопада пройшов Соціальний БарКемп «СпівДія». Близько 30-ти доповідачів з Одеси, Києва, Львова, Миколаєва та Амстердама (Нідерланди) говорили про соціальну роботу, співпрацю громадських рухів з бізнес-структурами, про вплив і взаємодію з чиновниками і державою. Захід проходив у приміщенні Християнського Гуманітарно-Економічного Університету.

Директор Карітасу Одеса о. Василь Колодчин, який був організатор VI Суспільних Днів УГКЦ в Одесі, каже: «Соціальний БарКемп „Спів-Дія“ стає на сьогоднішній день важливою платформою для дискусії та обговорень важливих суспільних проблем. Це не просто зустріч чи кілька десятків ентузіастів, ? це поштовх до більш глибшого зрозуміння сучасних соціальних і суспільних питань, шляхів їх вирішення, об’єднання ресурсів».

Обговорення проводилось у 3-ох секціях. Перша була присвячена тематиці соціального сирітства, обговорювались виклики і механізми їх вирішення. У другій секції обговорювались питання взаємодії бізнесу і громадських організацій. Особливість цієї секції була в тому, що більшість її спікерів не громадські діячі, а саме бізнесмени. Вони розповіли, що відштовхує їх від взаємодії з громадськими діячами і що, навпаки, здається привабливим в такій співпраці. У третій секції соціального баркемпу прозвучали доповіді тих, хто вже має позитивний досвід впливу на органи державної влади в інтересах громадськості.

«Надзвичайно цікавою виявилась доповідь п. Еріка Блуемколка, який представив досвід Голландії. Він розповів, як проблеми дітей-сиріт і дітей-інвалідів вирішуються у його державі. Якщо коротко, то там немає жодної державної установи даного профілю і це прекрасно працює, скасовує соціальну незахищеність дітей», ? каже о. Василь Колодчин.

Також експерт з Нідерландів представив учасникам зустрічі фотографії українських державних установ (дитячих закладів), де спільно працюють голландські та українські волонтери. На прикладі таких інтернатів було відображено їхній розвиток від надзвичайно занедбаної та закритої радянської системи до більш позитивної, що наближає нас до європейського рівня соціальної роботи, способу догляду за потребуючими дітьми і життя назагал.

Уривок доповіді Еріка Блуемколка можна переглянути тут.

А дещо раніше директор одеського Карітасу о. Василь взяв участь у круглому столі «Соціальне сирітство в Україні», якій відбувся в Міжрегіональному інформаційно-ресурсному центрі БФ «Дорога к дому» в також рамках VI Суспільних днів УГКЦ. У заході взяли участь представники профільних обласних і міських служб, дитячої кримінальної міліції, суспільних і релігійних організацій.

В рамах круглого столу «Соціальне сирітство в Україні» учасники дійшли до висновку, що співпраця між органами державної влади, громадського сектору і релігійних організацій повинна розвиватися у 5 напрямках:
– інформування громадян про охорону здоров’я, соціальні служби і організації, які здійснюють допомогу в даному напрямку;
– праця зі сім’ями у напрямку профілактики соціального сирітства та соціальної ізольованості;
– розвиток соціальних гуртожитків;
– розвиток волонтерського руху;
– побудова більш тісної співпраці органів державної влади із релігійними організаціями.

Відеосюжет про захід «Соціальне сирітство в Україні» можна переглянути тут.

Відповідаючи на запитання учасників про ідею та мету такої ініціативи Української Греко-Католицької Церкви, голова Комісії для сприяння християнській єдності о. Ігор Шабан зокрема зазначив, що «Суспільні Дні УГКЦ – це перша такого роду на пострадянському просторі відкрита платформа, створена з метою об’єднати представників релігійних і недержавних організацій у публічну дискусію про злободенні суспільні питання на місцевому і загальнонаціональному рівнях».

І на думку організаторів, ініціатива УГКЦ успішно досягає поставлених цілей, каналізуючи на регіональних рівнях соціальні проблеми українців.

Categories: Новини

Залишити відповідь