Image

Чого потребує наш ближній, який живе із ВІЛСНІДом?

0 Comments

30.10.12, Донецьк-Україна
«Мене звати Діма і зараз мені 37 років. З 16 років я почав уживати внутрішньовенні наркотики (в народі це називають «ширка»). В 19 років вперше сів до в’язниці. Продовжував вживати наркотики. Таке життя мене довело до думки, що я хочу померти років в тридцять.

В 2003-ому і дізнався, що в мене ВІЛ. Після того, як я дізнався про це, я почав «заколюватися» ще більше. В результаті від мене відвернулися всі, я став нікому не потрібний.

Приблизно рік тому знайома дала мені номер телефону Карітасу ? мовляв, спробуй. Я подзвонив туди, мене вислухали, зрозуміли і почали мені допомагати. Я відчув, що комусь потрібен. По-трішки почав відмовлятися від наркотиків, з’явився стимул жити.

Я дуже вдячний фонду за їх допомогу! Якщо мені щось потрібно ? я можу в будь-який час звернутись в Карітас і вони ніколи не відмовлять. Це стосується навіть простого спілкування. Також мені нещодавно відмовили ноги і це дуже важкий етап для мене», ? розповідає своє життєву історію Дмитро із Донецька, підопічний місцевого Карітасу.

СНІД ? важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. ВІЛСНІД вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років.

За даними прогнозу, в 2014 році 36-43 % від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31-38 % числа смертей від СНІДу в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області.

Кількість хворих на СНІД у 2011 році скоротилася до найнижчого рівня за останні 14 років, передає ВВС з посиланням на ООН. Зараз кількість ВІЛ-інфікованих становить 34 мільйони людей. Україна є лідером в Європі по темпам поширення ВІЛ-інфекції.

За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе приблизно 1% населення, і лише кожен другий знає про це. Є дані, що до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч (3,5 % дорослого населення). 479 тис. осіб — число, яке передбачає оптимістичний сценарій, можливий за доступності антиретровірусної терапії для 50 % тих, хто її потребує, а також за умови успішного виконання Національної програми протидії ВІЛ/СНІДу. В той же час, за песимістичним сценарієм, антиретровірусна терапія буде доступна лише для 5 % тих, хто потребує.

ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, унаслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму й різко підвищується ймовірність смертельних запалень, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

Зараження ВІЛ-інфекцією можливе у таких випадках: :

  • при статевому контакті з інфікованим;
  • при кровообміні з інфікованим (у тому числі при ін’єкційному вживанні наркотиків);
  • при вигодовуванні грудним молоком інфікованою матір’ю малюка.

Від моменту інфікування до появи перших симптомів проходить від 1 місяця до 4-6 років. Початок захворювання поступовий. Для нього характерні підвищення температури тіла (понад 38°С) зі значним потовиділенням, млявість, депресія, зниження працездатності, зниження маси тіла.

Типове також ураження шлунково-кишкового тракту, збільшення лімфатичних вузлів, розвиваються різноманітні зміни з боку шкіри. Потім у хворих на СНІД перевагу набувають явища вторинної інфекції, ураження нервової системи, саркома Калоші та ніші захворювання.

Більше статистичних даних про ВІЛСНІД можна знайти тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь