Карітас Київ допомагає сотням людей, які перебувають у місцях позбавлення волі

14.09.12, Україна
Завдяки підтримці жертводавців Карітас Київ на постійній основі протягом багатьох років надає соціально-матеріальну допомогу 550 жінкам, що перебувають в ув’язненні в Чернігівської, Збаразької, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської в’язниць. Нещодавно працівники Карітасу знову відвідали в’язнів з подарунками у вигляді солодощів і снеків, овочів, одягу і медикаментів, книг та Святого Письма. Крім цього, надано допомогу 33-ом дітям, які перебувають у Будинку дитини при Чернігівській колонії, ? повідомляє о. Роман Сиротич, директор київського Карітасу.

Серед різних видів 20-річної діяльності і допомоги тисячам потребуючих Карітас Київ має величезний досвід допомоги людям, які перебувають у місцях позбавлення волі. Особливий наголос ставиться на допомогу ув’язненим жінкам та їхнім дітям, які народжені в місцях позбавлення волі. Також при можливості надається допомога і неповнолітнім, і чоловікам.

Розповідає директор місцевого Карітасу: «Допомога ув’язненим людям дуже затребувана і здійснюється нами із 1992 року. За цей період надано соціально-матеріальну і духовну допомогу близько 30,000 жінкам-в’язням Чернігівської, Уманської, Одеської, Полтавської, Харківської, Запорізької, Дніпродзержинської та Збаразької в’язниць, також близько 4,000 дітям, матері, яких відбувають покарання, а також дітям Будинку дитини при Чернігівській колонії.

Основною метою діяльності є вселити надію і віру у завтрашній день, дати зрозуміти, що світ не відвернувся від них і майбутнє дійсно існує. Це забезпечується через надання психологічної, духовної і матеріальної допомоги ув’язненим і їх дітям.

Україна займає 10-е місце в світі за кількістю ув’язнених: у 183 установах пенітенціарної системи утримується понад 153 тисячі осіб. В’язниці і СІЗО є переповнені. В останні роки спостерігається тенденція у бік збільшення кількості ув’язнених і висока смертність у колоніях. На 100 тисяч населення сьогодні за ґратами утримується 345 осіб, що вчетверо перевищує такий показник у порівнянні з країнами Західної Європи.

В Україні діє 13 жіночих виправних колоній, в яких знаходиться більше 6,000 жінок. Частина із них ? жінки, що мають неповнолітніх дітей, які виховуються в інтернатах або родичами похилого віку. При деяких колоніях існують дитячі будинки, де знаходяться діти до 3-ох років, народженні в колоніях, які особливо потребують допомоги. Соціальна ізоляція жінок зумовлює руйнування стосунків з дітьми і родиною. Особистість жінки починає формуватись принципами тюремного оточення, що в майбутньому ускладнює також можливість знайти роботу і стати повноправним членом суспільства.

«Ця допомога – це вияв любові і милосердя до людей, що впали, але яких потрібно заохотити встати і прямувати далі, змінивши своє життя. Висловлюю щиру вдячність всім жертводавцям, завдяки яким така допомога є можливою. Ми не маємо своїх засобів для допомоги, це все пожертва добрих людей, яку ми лише передаємо потребуючим. Всім Вам за це дуже дякую!», ? підсумовує розповідь про допомогу в’язням о. Роман Сиротич.