Image

Анімаційна ферма Карітасу в Коломиї поповнилася новими конями для іпотерапії

0 Comments

16.08.12, Коломия
Нещодавно на конюшні коломийського Карітасу «Ковчег» з’явилися нові мешканці. До коней на клички Бравий, Блек та Інтрига додалися ще двоє гуцуликів – Глорія та її лоша Герман, а також найціннішим придбанням стали чистокровні англійські коні Льодовита та Лорд.

«Тепер у нас на фермі живе вже 7 коней, – з радістю інформує Тетяна Масевич, іпотерапевт. – Кожний коник має свою окрему кімнату, яка називається денником. Один такий денник має в середньому 12м, отож місця їм достатньо. Прибирання таких денників проводиться 2 рази на день, тому в конюшні немає неприємних запахів».

Професійний іпотерапевт з великим задоволенням проводить екскурсію. Про кожного коня вона може говорити годинами – про їх характери, здібності і особливості спілкування, занять із людьми.

Тетяна тут проводить весь свій вільний час, якого вкрай мало, бо виховує маленького сина, а також викладає у педагогічному коледжі.

«На даний час у нас на фермі займається 14 дівчат та 5 хлопців віком від 9 до 32 років, – продовжує розповідь Тетяна Масевич. – В роботі допомагають волонтери, серед яких найактивнішими є Мар’яна Стефак, Анастасія Німчук та Христина Венц. Дуже їм дякуємо! Вірю, що в найближчому часі кількість і наших реабілітантів, і працівників-волонтерів помножиться».

Тетяна Масевич одна з небагатьох, хто має диплом інструктора з верхової їзди та іпотерапевта міжнародного зразка. Вона каже, що дітей, які потребують іпотерапії, в регіоні є багато. Місць же, де такі діти могли б проходити реабілітацію, – на Україні обмаль, і ціни на такі послуги дуже високі. На даний час дітей з дитячим церебральним паралічем, аутизмом, синдромом Дауна та з іншими діагнозами на фермі Карітасу поблизу Коломиї є 15-теро. З ними регулярно проводяться заняття, внаслідок яких їхнє самопочуття стає помітно кращим.

«Діапазон захворювань, за яких забезпечується швидше й повне одужання або стійке поліпшення стану хворого при заняттях іпотерапією, надзвичайно широкий, – зазначає іпотерапевт. – Ефективно лікуються іпотерапією шлунково-кишкові захворювання, хвороби і травми опорно-рухового апарату, серцево-судинні захворювання. Лікування верхи дуже помічне для реабілітації післяхірургічних операцій, при наслідках поліомієліту, простатитах і гінекологічних захворюваннях, сколіозах і остеохондрозах.

Іпотерапія також рекомендована пацієнтам із неврологічними порушеннями різної етіології, розсіяним склерозом. Особливо помічною іпотерапія виявилася у реабілітаційній практиці з дітьми, які страждають на дитячий церебральний параліч, ранній дитячий аутизм, олігофренію».

За словами фахівців, позитивний вплив іпотерапії на здоров’я людини виявляється завдяки тому, що їзда верхи вимагає постійного тренування базових рефлексів, що передбачають відповідну участь м’язів тіла. Це відіграє велику роль у лікуванні пацієнтів, які страждають на порушення функцій опорно-рухової системи і системи керування рухами.

Саме тому Тетяна Масевич радить приїжджати на ферму «Ковчег» всім людям, щоб ближче познайомитися з кожним конем та підлікувати тіло, дати відпочити душі.

Categories: Новини

Залишити відповідь