Image

Робота за кордоном: нова перспектива чи ризик бути ошуканими?

0 Comments

12.07.12
Працевлаштування в Польщі – це чудова можливість для мільйонів українців заробити грошей і отримати досвід проживання і роботи в зоні Євросоюзу. Однак часто-густо на наших співвітчизників чекає гірке розчарування, коли обіцяне робоче місце і рівень заробітної плати не відповідають тому, що було обіцяно роботодавцями.

У житті подружньої пари – Андрія та Олени – трапився подібний випадок. Молоді люди, прагнучи заробити грошей, звернулись до агенції з працевлаштування за кордоном. Їм запропонували роботу на заводі з виготовлення кулінарних виробів в Кракові: жінка мала забирати готову продукцію з конвеєра, зважувати та пакувати її, в свою чергу в обов’язки чоловіка входило обслуговування техніки з виготовлення кулінарних виробів. Заробітна плата мала становити понад тисячу доларів кожного місяця при 8-годинному робочому дні. Окрім того, працівники агентства запевнили, що вони будуть проживати в комфортних умовах неподалік від місця роботи.

Звичайно, молода пара не могла відмовитись від такої можливості, зважаючи на те, що вони мали наміри зробити ремонт в своєму помешканні і відкласти певну суму коштів для свого майбутнього. Отже, вони підписали контракт, який був оформлений польською мовою, заплатили певну суму грошей за послуги фірми. І коли подружжя приїхало до Кракова, то стало зрозуміло, що їх просто ошукали.

Завод, на якому повинні були працювати Андрій з Оленою, спеціалізувався на виготовленні напівфабрикатів та розташовувався не в місті, а в селищі. Значно гіршими виявились умови праці та проживання – у приміщенні було холодно, робота була виснажлива і тяжка, при тому доводилось працювати по 12 годин щодня зовсім за мізерний заробіток.

У перший робочий день Олена обпекла руку, проте медичної допомоги так і не отримала. Жити довелось їм разом з іншими заробітчанами в невеликому будиночку, що розташовувався за декілька кілометрів від заводу. Про дотримання санітарно-гігієнічних норм мови навіть не було: одна ванна кімната та плита для приготування їжі на десятьох осіб.

Наступного дня Андрій та Олена вирішили звільнитись і повернутись додому. На щастя, у їх випадку їм це вдалось – допомогли працівники Карітасу. І після того прикрого випадку їх життя склалось якнайкращим чином. Подружжя виховує сина. Андрій вже 3 роки працює продавцем-консультантом, а Олена надає бухгалтерські послуги. Невтішний досвід роботи в Польщі дав змогу подружжю зрозуміти, що краще бути разом із сім’єю і жити на Батьківщині не за таку вже й високу заробітну плату, аніж шукати примарне місце під сонцем там, де на тебе ніхто не чекає.

Українцям, які стали жертвами торгівлі людьми або є в групах ризику, благодійний фонд Карітас України у співробітництві з європейськими державними і громадськими структурами надає консультаційно-інформаційні послуги і безпосередню пряму допомогу з репатріації та реінтеграції, сприянню отримання медичної, психологічної і юридичної допомоги. В організації працюють висококваліфіковані спеціалісти та волонтери, що залюбки допоможуть потребуючим людям.

З 2004 року Карітас в Україні допоміг понад 1 000 жертв торгівлі людьми у їх реінтеграції, а також провів цілий ряд інформативно-просвітницьких заходів. Спеціалісти Представництва Міжнародної Організації Міграції в Україні стверджують, що за 20 років незалежності України понад 110 тис українців постраждали від торгівлі людьми, більшість постраждалих – це жителі Сходу нашої держави. В той же час інші дослідники оприлюднюють дані, що починаючи з 1991 року, до 0,5 млн. українців були продані за кордон.

Ольга Гриб, для МБФ “Карітас України”

Categories: Новини

Залишити відповідь