Молодь із Тернопільського Карітасу вчиться проводити екскурсії

09.06.12
Тернопільщина славиться своїми замками. Мало чи не кожне містечко обласного центру володіє пам‘ятками архітектури. Декотрі збереглися краще, інші на даний час реставруються, а від декотрих залишилося лиш декілька каменів. Історія є важливою для кожної людини. Особливо історія того міста, звідки ти походиш.

Ось так і днями, влаштовуючи екскурсію замками Тернопільщини для підопічних із проекту «Мобільна робота з молоддю», у працівників тернопільського Карітасу з‘явилася чудова можливість, щоби екскурсоводами були безпосередньо підопічні молоді люди. «Ми дізнавалися хто з них бажав би стати гідом і з‘ясувалося, що один з хлопців родом із міста Микулинці ? містечка, перша писемна згадка про яке, датується ще 1096 роком. Приїхавши туди, ми із захопленням покарарбкались по руїнах замку з 16-го століття.

А наш друг із радістю розповідав, як ще в дитинстві вони із друзями самостійно досліджували зруйновані частини замку, залазили в підземелля, переповідав також інші бувальщини, почуті від старожил.

А згодом ми рушили на Теребовлю. Не менш старе місто із чудовим замком. Він велично розташований на горі, що чудово дозволило дітям зануритися в минуле і уявити себе знатною особою, яка з гордістю розглядає усі ті землі, що прилягають до його території і йому належать. На цей раз дівчина, що народилася і виросла у Теребовлі, розповідала нам про моменти, які довелося пережити цій відреставрованій фортеці», ? каже соціальний працівник Оля Хілько.

Можливо, факти і історії, що їх розповідали діти, якими опікується місцевий Карітас, і не були цілком достовірні, бракувало трохи дат і більш деталізованої розповіді, але було надзвичайно приємно спостерігати за тим, як вони завзято бралися до дорученої їм справи. Адже для них ? це не щось прочитане із підручника, а частина історії, яку вони в дитинстві досліджували самі.