Image

Чому професійні організації, що виконують опіку над потребуючими громадянами України, не отримують підтримки з державного бюджету?

0 Comments

30.05.12
28-29 травня Карітас України провів для журналістів регіональних і національних медіа прес-тур до регіональних організацій Карітасу. З боку українських ЗМІ відзначають працівники Карітасу приємний інтерес до їх роботи, однак до участі в прес-турі було відібрано лише 7 журналістів. Протягом 2 днів вони ознайомились із роботою Карітасу в м. Львів, м. Івано-Франківськ і м. Коломия.

В перший день прес-туру журналісти завітали до центрального офісу Карітасу України, де мали можливість поспілкуватись із національними координаторами діючих проектів допомоги потребуючим людям, задати їм ключові і дещо навіть інтригуючі питання про специфіку діяльності міжнародної благодійної організації в Україні, із її специфічними реаліями, законодавством і громадянською культурою.

Потім група журналістів поїхала до Івано-Франківська, де відвідала приміщення місцевого Карітасу і мала змогу побачити роботу із неповносправними молодими людьми, дітьми трудових мігрантів, дітьми і молоддю із кризових сімей, малозабезпеченими людьми, діяльність інформаційно-консультаційного центру по догляду та опіці за хворими людьми, також роботу по запобіганню і допомозі жертвам торгівлі людьми.

Основною метою прес-туру було ознайомлення представників українських ЗМІ із діяльністю проекту «Домашня опіка» і безпосередньо підопічними такого проекту. Завданням проекту «Домашня опіка» є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих. Працівники «Домашньої опіки» забезпечують потребуючих широким спектром послуг ? догляд за тілом, медичні послуги, ведення домашнього господарства, вирішення юридичних питань, організація дозвілля, психологічний супровід та інше.

Що було високо відзначено медійниками, то це особистісний підхід до підопічних і фахова підготовка працівників Карітасу. Адже усі працівники проекту «Домашня опіка» отримують спеціальну підготовку, де вивчають теорію і практичні особливості догляду за старшими людьми і прикутими до ліжка. До навчання залучені як вітчизняні, так й іноземні фахівці, видається спеціалізована література.

Спрямована на опіку станом здоров’я та якістю життя людей похилого віку діяльність втілюється вже понад 10 років і охопила більше 2 тисяч людей. Протягом останніх років року проект Карітасу України реалізовувався у 13 містах України, а саме: у Львові на базі двох соціальних установ – Карітас Львів УГКЦ і Шпиталю ім. Митрополита Андрія Шептицького, у містах Соснівка, Броди, Жовква, Тернопіль, Борислав, Івано-Франківськ, Київ, Стрий, Хмельницький, Коломия, Одеса, Донецьк.

На даний же час через брак фінансів географія і масштаб проекту звужена до 8 міст і охоплює 500-600 користувачів проекту. Впродовж багатьох років проект фінансувався різними спонсорами із Німеччини, Франції, Австрії тощо. З січня 2012 року цей проект фінансують Фундація “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” і Карітас Німеччини.

На другий день учасники прес-туру побували у Коломиї, де ознайомились із основними діючими проектами цієї організації, благодійною їдальнею, пунктом видачі гуманітарної допомоги, соціальною пральнею, і спільно з місцевим координатором проекту відвідали тамтешніх підопічних «Домашньої опіки». Також журналісти відвідали анімаційну ферму в Коломиї, яка нещодавно розпочала свою роботу і є єдиною такою в Україні. Тут проводиться реабілітація дітей з відхиленнями в психічному та фізичному розвитку, відпочинок малозабезпечених і сирітських дітей, відродження давніх вівчарських традицій. Цей унікальний проект є ініціативою місцевого Карітасу і підтримується тамтешніми благодійниками, можновладцями і іноземними колегами.

Опісля практичного ознайомлення із роботою, спілкування із працівниками та підопічними Карітасу мотивація журналістів до дослідження і висвітлення даної тематики у ЗМІ ще більше зросла. «Нині в Україні вік кожного четвертого українця сягає 65 років і більше. Яким є їх життя і побут, щоденні труднощі і умови для їх вирішення?

Яким чином ними опікуються недержавні організації і яку підтримку вони отримують від державних соціальних служб і держави назагал? Чому 95% фінансування Карітас України отримує з-за кордону (при тому річні бюджети впродовж останніх років сягають близько 1 млн. євро), а держава, в якій фонд працює і виконує по-суті функцію держави, не підтримує соціальну роботу для його громадян?

Однозначно нині медіа говорять багато про політику і економіку, але чому не відображаються дійсно цікаві і актуальні для кожного українця питання? Бачу, що цей захід від Карітасу для нас на багато що пролив світло і журналісти тепер зможуть дати даній темі поштовх для висвітлення і суспільного обговорення, змін», ? стверджує Оксана, одна із учасниць прес-туру.

Categories: Новини

Залишити відповідь