Image

У Львові завершилось навчання для працівників по домашньому догляду за одинокими людьми похилого віку

0 Comments

28.05.12
Впродовж 16-24 травня у Львові тривало спеціальне навчання для координаторів, соціальних працівників, проекту «Домашня опіка». Даний проект спрямований на покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги. Працівники «Домашньої опіки» забезпечують потребуючих широким спектром послуг ? догляд за тілом, медичні послуги, ведення домашнього господарства, вирішення юридичних питань, організація дозвілля, психологічний супровід та інше.

Навчання для працівників «Домашньої опіки» Карітасу України проводила Інгебург Барден, дипломований педагог із медичної опіки, консультант Карітасу Німеччини. Вона пройшла навчання на працівника медичної опіки та курси підвищення кваліфікації до рівня спеціалізованої медсестри, вишкіл на координатора домашньої опіки, працювала медсестрою «Домашньої опіки» 37 років, референтом підвищення кваліфікації спеціалізованих консультативних служб спеціальних центрів місцевої організації Карітасу м. Трір (Німеччина), проводить кваліфіковані супервізії, є співавтором підручника «Домашня опіка хворих та немічних».

Пані Інгебург провела у Львові серію навчальних зустрічей, з інтерактивними методиками, супервізією і чималим обсягом теоретичного матеріалу, для майже 40 працівників мережі Карітасу в Україні.

Нагадаємо, що зараз проект «Домашня опіка» реалізовується в 8 містах і охоплює 500-600 користувачів проекту. Впродовж багатьох років проект фінансувався різними спонсорами із Німеччини, Франції, Австрії тощо. З січня 2012 року цей проект фінансують Фундація “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” і Карітасом Німеччини.

Потреба в домашній опіці за хворими людьми похилого віку, і особливо одинокими, в Україні залишається надзвичайно великою. Кількість надавачів послуг в цій сфері на сьогодні є абсолютно недостатньою. Інгебург Барден ділиться своїми враженнями від останнього візиту до України і проведеного навчання: «Серед позитивних змін за останні роки, я бачу більшу підготовленість персоналу Карітасу України, який ідентифікує себе з соціальною роботою і місією, яку виконує Карітас. Також працівники діляться своїми знаннями і досвідом з іншими організаціями, державними установами і просто людьми, які опікуються немічними. Це великий крок уперед.

З досвіду можу сказати, що жодна країна в майбутньому не зможе обходитись без опіки вдома. Для цього є 3 основні причини. По-перше, переважна більшість людей у старшому віці бажає продовжувати жити вдома, а не в будинках для літніх людей чи в інших закладах, тим паче, зважаючи на їх умови в Україні. Друга причина полягає в тому, що система по опіці вдома є економічно вигідніша і набагато ефективніша.

По-третє, опіка над близькими і рідними є частиною культури і традицій вашої країни. В Західній Європі, як і в США, Японії це дуже важливий елемент, який має велике значення для підтримки домашньої опіки зі сторони суспільства і політики. Отже, попри економічний фактор, намагання відповідати усталеним традиціям стає підставою для того, щоб створити потрібні умови для опіки вдома і в Україні».

До слова, в Карітасі Німеччини працює близько 0,5 млн. працівників, і майже приблизно 29 000 з них ? у сфері домашньої опіки. В Німеччині держава надає лише 2-3% всіх послуг у сфері домашньої опіки. Отже, в основному в цій галузі працюють саме недержавні установи (приблизно 12 000 організацій для обслуговування людей на дому, з майже 300 тисячами працівниками). І нема жодного державного інституту, який навчає персонал для домашньої опіки. Цим займаються виключно недержані організації.

В Карітасі України зазначають:
По-перше, основною перевагою «Домашньої опіки» є те, що ми не просто допомагаємо нашим підопічним, не лише надаємо їм медико-соціальні послуги, а й сприяємо їх самостійності, даємо змогу їм якомога довше отримувати допомогу, залишаючись у рідній домівці.

По-друге, ми навчаємо підопічних принципів самодопомоги, якщо це дійсно їм під силу. А це має величезний психологічний вплив на хвору людину, яка знову почувається повноцінною.

По-третє, у тих важкохворих, які не можуть собі допомогти, ми навчаємо догляду їхніх родичів, які взяли на себе обов’язок опікуватися ними.
Крім того, робота Карітасу базується ще й на дотриманні християнсько-моральних ціностей, що є дуже важливим в усіх видах його діяльності і особливо в «Домашній опіці», адже люди похилого віку чи не найбільше хочуть перебувати в душевному спокої та довіряти тим, хто опікується ними.

Categories: Новини

Залишити відповідь