Image

Волинський Карітас вчить любові та поваги до жінок

0 Comments

22.05.12
Нещодавно у наймолодшій з організацій Карітасу в Україні ? Карітасі Волинь, що був створений на початку 2010 року і вже активно розвинув свою діяльність, ? відбулось особливе свято. Приурочений до Дня матері захід зібрав в соціальному центрі місцевого Карітасу близько півсотні осіб ? дітей та їх рідних. Карітас Волинь втілює проект допомоги дітям трудових мігрантів, відтак місцевий соціальний центр відвідує близько 80 дітей, з них 45 дітей трудових мігрантів і 35 дітей інших категорій, які потребують організованого дозвілля, виховання і психологічної підтримки. Це діти-сироти, діти з малозабезпечених і неповних сімей.

Соціальний центр в м. Нововолинськ пропонує дітям спілкування з однолітками, цікаве та корисне дозвілля, розвиваючі ігри, дискусії та тренінги, просвітницькі екскурсії, зустрічі з цікавими людьми, спільні спортивні та мистецькі заходи. Діти займаються в гуртках, беруть участь у вікторинах, спортивних іграх, екскурсіях, походах, цікавих поїздках.

Святкова програма родинного свята, присвячена темі материнства і жіноцтва, складалася з 2 частин: перша ? присвячена матері, як берегині роду людського, друга ? особі матері Ісуса Христа. Розпочинаючи свято, соціальний педагог проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Галицька Тетяна зазначила: «Цими днями по всій Україні звучать щирі слова дитячої поваги, вдячності та побажань всім матусям. І звучать пісні та вірші присвячені їм. Однак поряд з нами живуть безліч дітей, які позбавлені материнської присутності, турботи, уваги.

Нині офіційні статистичні показники вказують, що від 2 до 5 млн. українців перебувають за кордоном (а неофіційні кажуть, що це 7-8 млн. українців). І 65-70% з них, особливо на Західній Україні, ? це жінки, матері і бабусі. Мусимо мати особливу повагу до них і особливо до їх дітей, внуків, рідних».

Далі ведучі Сергій Кравчук, Дмитрук Дарина та Мациборук Світлана розповіли про значення матері в житті кожної дитини, про історію виникнення пам’ятної дати Всесвітнього Дня матері . Далі програму свята продовжили діти дошкільного, молодшого та середнього віку. Вони розповідали вірші, співали пісні та танцювали.

Директор Карітасу Волинь декан о. Володимир Кметь розповів про Діву Марію, матір Ісуса Христа. Її ім’я іі особистість відома кожному християнину і віруючим інших релігій. Мати, що дала життя Синові Божому, що віддала найдорожче, свою дитину, на муки заради спасіння людства, стала особливо шанованою постаттю в історії людського роду.

О. Володимир зазначив: «Ми щасливі, що наш український народ належить до тих дітей Марії, що з великою любов’ю вже тисячі літ люблять і величають Христову і свою небесну Матір».

Впродовж свята учасники церковного хору Української Греко-Католицької Церкви Св. Верх. Апостолів Петра і Павла Іванка та Богдан Цюники разом з о. Володимиром виконали декілька тематичних пісень. А особливо зворушливим моментом заходу став вірш «Молитва за маму» у виконанні Вероніки Отточко, яка під супровід величальної мелодії промовила молитву. На очах у присутніх блищали сльози.

Наприкінці свята всі діти вручили рідним матерям, тіткам, сестрам і бабусям подарунки, які виготовили власними руками. Від імені присутніх мам виступила Дмитрук Оксана, яка висловила подяку працівникам центру за чудово організоване свято та зусилля, які вони докладають для виховання та організації змістовного дозвілля потребуючих дітей цього міста.

Categories: Новини

Залишити відповідь