Image

Як у франківському Карітасі молодь із особливими потребами проводить час з друзями

0 Comments

 

28.03.12
На початку весни молодь із Карітасу в Івано-Франківську спільно зі своїми приятелями поринули в тропічне літо. Таку можливість подарував їм похід до аквапарку – подія, на яку неповносправна молодь чекала з нетерпінням, пригадуючи попердні відвідини цього розважального комплексу. Всього було 54 учасники, з яких 12 приятельських пар, які з радістю випробовували різноманітні водні доріжки, плавали, відпочивали в джакузі, а для найсміливіших – гірка-змійка! Волонтери допомагали переодягтись, сушитись і просто цікаво, по-новому, провести спільний час. Їм це вдалось, адже молодь ще довго згадувала похід до аквапарку і чекала нового.

До наступного заходу приятелі ретельно готувались, згадували похід в театр у Львові на виставу «Олівер Твіст». Адже цього разу приятельські пари потрапили на перлину українського театру «Наталку Полтавку». Весела, жвава і дещо комедійна вистава, атмосфера напівтіні та оркестрова гра, що супроводжувала спів, заполонили глядачів. Хтось уже вибрав для себе улюбленого актора, а комусь було цікаво розглядати декорації, спостерігати за грою.

 

«Тут і сміх, і гнів, і співчуття, і осуд – повна гама почуттів, на які лише здатна людська природа. Напружена тиша в глядацькій залі не є свідченням спокійного відстороненого споглядання вистави, ? цей спокій лише зовнішній. У такі хвилини найбільшого внутрішнього напруження глядачі переживають емоції, які не завжди можуть бути викликані ситуаціями буденного життя.

Тому перебування в театрі – це можливість стати дорослішим: ми вчимось слухати, аналізувати і спостерігати. А спільний похід з батьками – це ще один крок на зустріч один одному. Заходи такого характеру поєднюють нас, пізніше ми обговорюємо побачене з дітьми, дізнаємось, що їх схвилювало чи вразило, а що викликало негативні емоції.

Відчувається, як за півроку несміливе, боязливе відношення одне до одного змінилось на довіру. Справді проект приятелів «Допоможи іншому – стань приятелем» став для молоді ковтком чогось нового», ? вважає мама однієї із неповносправних підопічних місцевого Карітасу.

Нагадаємо, що діяльність центру для людей з особливими потребами у Карітасі Івано-Франківськ УГКЦ частково забезпечується завдяки фінансовій підтримці Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи, Сканфонду та Карпатського Фонду (МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону») у рамках Програми приятелів «Потрібні двоє: допоможи іншому – стань приятелем».

Categories: Новини