Image

З допомогою благодійників Греко-Католицька Церква в Україні є Божим інструментом для будівництва міцного громадянського суспільства

0 Comments

12.03.12
Місяць тому глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) на запрошення благодійної організації Реновабіс відвідав Німеччину. Упродовж тижня Предстоятель УГКЦ зустрівся з німецькими державними чиновниками, чільними представниками Католицької та інших церков в Німеччині, керівниками благодійних організацій «Реновабіс», «Церква в потребі», «Карітас Німеччини».

Блаженніший Святослав відвідав «політичний Берлін», першим етапом візиту була зустріч у Федеральному відомстві Канцлера Німеччини. Глава УГКЦ побував у Міністерстві закордонних справ, відвідав Міністерство економічної співпраці і розвитку. Під час зустрічей із високопосадовцями Блаженніший Святослав проаналізував сучасну політичну, економічну, церковну та суспільно-політичну ситуації в Україні. В особливий спосіб він пояснив сучасну політику України стосовно Церкви і підтвердив бажання багатьох українців про рівноправне ставлення Президента і Уряду до різних християнських церков у державі.

Велику увагу під час зустрічей було також присвячено питанню збереження церковного миру між конфесіями, їхньої взаємоповаги та співпраці для блага суспільства. На майбутнє і німецькі політики, і українські гості домовилися тісніше співпрацювати.

Крім того, Блаженніший Святослав знайшов підтримку з боку федеральних відомств Німеччини у питаннях міграційних процесів Європи. «Прихильне ставлення та бажання продуктивної співпраці були і залишаються основою відносин між УГКЦ та владою Німеччини. А метою такої співпраці є формування національно свідомого та політично зрілого суспільства», – відзначив Глава УГКЦ.

У спільній розмові із п. Андрієм Васьковичом було обговорено питання опіки над українськими мігрантами та захисту їхніх прав в країнах західної Європи. Особливо увагу учасники розмови звернули на діяльність Апостольської екзархії та її душпастирів, які повинні подбати за покращення умов життя для мігрантів-співвітчизників в Німеччині.

«Дияконія – це невід’ємна частина служіння Церкви. Але цей вид служіння не є вичерпний, тому, що Церква служить також через виховування громадян, а саме, щоб були свідомі права і справедливості, політичної відповідальності за суспільство і його процеси розвитку», – сказав Блаженніший Святослав, відвідуючи Центральний офіс Карітасу Німеччини в м. Фрайбурґ.

За словами Глави УГКЦ, «на прикладі Карітасу Німеччини можна побачити широку сферу впливу та служіння Церкви. Блаженніший подякував за допомогу Карітасу Німеччини в розбудові структур в Карітас України. Крім того, Предстоятель УГКЦ, представив стратегію розвитку УГКЦ до 2020 року і наголосив на «особливій ролі Карітасу в житті парафії – як живого органу і клітини Церкви». Відтак закликав Карітас Німеччини підтримати цей процес та внести вклад в реалізацію планів Церкви.

Блаженніший Святослав з вдячністю згадав німецьку благодійну організацію “Реновабіс” й ту підтримку, яку вона надає УГКЦ, й наголосив, що українці повинні за це належно віддячитись: «Я думаю що ми, з нашою величезною духовною культурою, можемо дати те, що допоможе цілій Європі зберегти християнські цінності та віднайти своє християнське коріння. І я сподіваюся, що ми всі разом, з Божою поміччю, зможемо це зробити».

Окрім інтенсивної робочої програми та різних зустрічей, Блаженніший Святослав зустрічався також з українськими церковними спільнотами в Німеччині, відслужив Архиєрейські Літургії в парафіях УГКЦ в Мюнхені, Франкфурті та Берліні. Особливі літургії відвідали чимало представників католицьких, православних і протестантських церков, громадських і благодійних установ, а також численні українські та німецькі публічні особи, громадські діячі з різних куточків Німеччини. Серед почесних гостей у Мюнхені зокрема, була також делегація із Реновабіс, голова якої, отець Штефан Дартман, співслужив Божественну Літургію разом з іншими священиками.

Слід зазначити, що візит Блаженнішого Святослава викликав велике зацікавлення в німецьких церковних колах. Церковні лідери цікавилися ситуацією Церкви в Україні, її проблемами та успіхами. Блаженніший Святослав, зокрема, подякував Архиєпископові Фрайбурґа за «велику поміч для потерпілих від морозів в Україні» (Фрайбурзька архиєпархія виділила для Карітасу України значну суму коштів для потерпілих від аномальних холодів в Україні) та загалом сприяння розвитку благодійництва в Україні.

Глава УГКЦ подякував всім тим, хто допомагав і допомагає УГКЦ, щоб вона могла розвиватися. Це так званий «обмін дарами». «Ділитися – не вираховувати, ділитися – це дарувати. Там, де досконалий дар – там нема очікування, а лише сама вдячність. Дарувати і бути обдарованими», – розвивали свої міркування співрозмовники Блаженнішого Святослава в Німеччині.

Крім того, під час зустрічей із церковними лідерами Німеччини Глава УГКЦ наголосив на ролі Церкви в «складній суспільній ситуації, в якій перебуває Українська держава» і відзначив, що «Церква – єдиний незалежний від ідеологій і партійних напрямків гарант правди і довір’я в суспільстві».

Categories: Новини

Залишити відповідь