Image

Представники Центру для неповносправних людей провели в Стрию День відкритих дверей

0 Comments

05.03.12
Наприкінці лютого у Центрі дозвілля та соціальної реабілітації для людей з особливими потребами, що діє при Карітасі Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, відбувся День відкритих дверей.

На урочистість завітало чимало гостей, серед яких були о. Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії, о. Олег Кобель, голова Комісії мирян та сім’ї Стрийської єпархії, Таїсія Гайдукевич, заступник міського голови Стрия, Роман Волинець, начальник місцевого управління праці та соціального захисту населення, Ніна Масендич і Люба Чопик, заступники директорів з навчально-виховної роботи місцевих профучилищ та студенти, а також Людмила Сухарєва, національний координатор Мережі Центрів дозвілля та соціальної реабілітації для людей з особливими потребами Карітасу України.

В ході проведення презентації діяльності даного осередку для неповносправних осіб, його представники розповіли гостям про специфіку функціонування такої установи, познайомили із кожним користувачем Центру, привідкрили таланти та навики цих осіб, презентували деякі напрацювання, зокрема: листівки, прикрашенні орнаментом вишивки та бісеру, а також зачаровуючі букети квітів, які особи з особливими потребами виготовляли із бісеру.

Особливо зворушливою виявилась розповідь про досягнення та зміни, які відбулися із користувачами цього Центру та їх батьками. «Від початку діяльності Центру наші друзі (особи з особливими потребами, – прим. редактора) дуже змінилися. Назагал вони стали більш самостійніші у житті. Більшість із них уже самі приходять до Карітасу. Батьки також неодноразово зазначають, що їхні діти стали більше допомагати їм по господарству.

Цього року ми мали рік, присвячений навчанню різних побутових навиків: доглядати за собою, прати, прасувати, варити їсти, мити посуд. Для багатьох практикування цих речей було вперше, і для неповносправних це було великим досягненням», ? зазначила Оксана Ільків, координатор Центру дозвілля та соціальної реабілітації для людей з особливими потребами у Стрию.

Проведення Дня відкритих дверей стало свого роду продовженням Круглого столу, який наприкінці минулого року представники Центру для неповносправних людей проводили у стінах Єпархіального управління Стрийської єпархії. В рамках першого заходу відбулася теоретична презентація того, що цього дня можна було побачити на власні очі, і найголовніше, – поспілкуватися з користувачами (друзями) Центру.

Підсумовуючи презентацію діяльності даної інституції, Оксана Ільків зазначила: «Ми хочемо, щоб громадськість більше звернула увагу на цих осіб і побачила, що вони є такими самими людьми як і кожен з нас. Також ми хочемо показати, що ці люди мають свої таланти, важливо допомогти їм це відкрити, і вони будуть успішно послуговуватись та розвивати власні задатки.

Рівно ж хочемо заохотити місцевих студентів, які сьогодні чисельно завітали до нас, та місцеву молодь приходити сюди якнайчастіше та проводити із нашими друзями час, тим самим ламати негативні стереотипи щодо неповносправних осіб».

На завершення люди з особливими потребами, які відвідують осередок Карітасу у Стрию, висловлюючи свою подяку, подарували гостям власноруч виготовленні листівки, які вони спеціально приготували для цього визначного для них дня.

Відеорепортаж про подію можна переглянути тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь