Image

Суспільні Дні УГКЦ створюють міжконфесійний діалог про гідність людини на Сході і Півдні України

0 Comments

06.12.11
22 – 23 листопада у Одесі відбулись Суспільні дні Української Греко-Католицької Церкви. Організатором заходів виступили Одесько-Кримський екзархат УГКЦ і Карітас Одеса УГКЦ. Також 26 листопада Суспільні дні завітали у Донецьк.

Суспільні дні (прим. попередніми роками Суспільний тиждень) ? це відкрита платформа кількасот персоналей, яка організована і об’єднує насамперед представників християнських церков і спільнот, також всіх людей доброї волі. Суспільні дні ? це перша на пострадянському просторі спроба заангажувати представників релігійних і недержавних організацій, також значимих осіб із кола чиновників, бізнесу, освіти і науки, культури у публічний діалог на актуальну суспільну тему місцевому і загальнонаціональному рівні.

Програма Суспільних днів є екуменічною і міжрелігійною. В рамках цього заходу, що відбувається цьогоріч в Україні вп’яте, проходять конференції, круглі столи, дискусії на задану актуальну для України суспільну тему. Так само щороку у рамках Суспільних днів відбувається традиційна Акція солідарності: візити до в’язниць, сиротинців, будинків літніх людей та потребуючих сімей. Проведення Суспільних днів як правило супроводжується спеціальною фотовиставкою.

Цього року головною темою заходів у рамках Суспільних днів, що зібрали представників християнських конфесій та громадських організацій в Одесі у Лютеранському соборі св. Ап. Павла, було: «Гідність людської особи і громадянське суспільство».

Робоча зустріч учасників розпочалась із спільного молебну і благословення від духовенства. У ході конференцій свої думки щодо цього питання висловили владика Одесько-Кримського екзархату УГКЦ Василь Івасюк, єпископ Броніслав Бернадський Римо-Католицької церкви, пастор Лютеранської церкви Андрій Гамбург, організатор Суспільних днів УГКЦ в Україні та модератор круглого столу о.Ігор Шабан, директор одеського Карітасу о.Василь Колодчин.

«Важливою також була участь в круглому столі студентів та викладачів Християнського гуманітарно-економічного відкритого університету, яким є також небайдужі проблеми соціуму, вартості життя людського і усвідомлення свого місця у суспільстві. Є нагода сподіватись, що благодатне зерно мудрих Христових істин було засіяне у «родючі» серця, які по недовгім часі дадуть свої плоди», – каже директор одеского Карітасу.

Одночасно під час Суспільних Днів проходила ярмарка громадських організацій Одеси, діяльність яких спрямована на підвищення людської гідності, підтримку та адвокацію найбільш вразливих груп населення.

Також в рамках “Суспільних днів” у соборі Святого Павла (Німецька лютеранська церква) була представлена фотовиставка “Гідність людини – як ми її бачимо” – портретна галерея світлин людей різного віку, що були зафіксовані в миті реального життя без ретуші та прикрашання.

Основу виставки складають кращі фотографії, представлені фотохудожниками з різних регіонів України. Головна мета виставки – використовуючи засоби і можливості фотомистецтва, сприяти активізації діяльності спільнот, а також спробувати осмислити і відтворити одну з найцінніших християнських рис людського існування – гідність. На виставці представлено більше 50 експонатів.

Фінальними нотами цих днів в Одесі став виступ співочого колективу тріо священиків «Новий час» уже в оновленому складi. Гурт своїми піснями підняв гідність людську, як Божий дар, закликаючи усіх бути кріпкими у Бозі. Під час благодійного концерту проводилась також акція по збору коштів на різдвяні подарунки від Св. Миколая для ВІЛ-інфікованих діток в даному регіоні.

Categories: Новини

Залишити відповідь