Спільнота взаємодопомоги для безпритульних осіб на Львівщині розвиває інституційну спроможність

12.11.11
Як не дивно і не прикро, але чимало людей в силу певних життєвих обставин залишаються без даху над головою і нікому не потрібними в Україні. Куди ж їм подітися, від кого чекати допомоги? І чи завжди вони винні у таких обставинах?

Дрогобицький Карітас допомагає бездомним, надаючи їм місце для проживання в спільноті «Наша хата». «Своїми силами та силами людей доброї волі ми стараємося створити для них найнеобхідніші для життя умови. Ви теж можете допомогти безпритульним, принісши їм одяг та інші речі, якими вже не користуєтеся. Допомагаючи їм, Ви свідчите про те, що ці люди не є покинутими, самотніми.

Також Ви цим самим допомагаєте самі собі, адже все, що не робите для інших, ? повернеться вам кратно!», ? каже о. Ігор Козанкевич, директор місцевого Карітасу.

А нещодавно відбулася робоча зустріч із представниками міжнародного руху Емаус. Активність цього руху на сьогодні виявляється як в допомозі соціально виключеним (через об’єднання в спільноти та спільне проживання), так і через акції солідарності, розвиток місцевих ініціатив, захисті прав людини. В Україні Емаус приділяє велику увагу інтеграції людей з неповноправностями, також підтримує спільноту взаємодопомоги «Оселя» для безпритульних людей.

На поміж працівниками карітасівської спільноти «Наша хата» і представниками Емаусу обговорювалося питання приналежності «Нашої хати» до союзу подібних у світі спільнот, перейняття досвіду, методів функціонування, фінансового і кадрового забезпечення. Нагадаємо, що «Наша хата» є єдиним осередком для безпритульних, що діє у Українській Греко-Католицькій Церкві.