Image

Соціальне підприємство. Досвід Карітасу на Львівщині

0 Comments

06.09.2011
Сьогодні, коли громадські організації та благодійні фонди України конкурують між собою за отримання грантів від міжнародних та вітчизняних донорів, одним із реальних шляхів забезпечення фінансової сталості організацій є розвиток соціального підприємництва. Поодинокі соціальні підприємства України вже набули певного досвіду та знань, однак не вельми охоче передають його іншим. Одне із таких соціальних підприємств існує на Львівщині, започатковано в рамках діяльності місцевої організації Карітасу.

Приватне підприємство «Громадський вулик» працює понад 4 роки в м. Сокаль, Львівська область. Підприємство засноване у квітні 2007 року Благодійним фондом «Карітас-Сокаль» внаслідок виконання Програми «Демократизація України: програма малих проектів» за фінансової підтримки DFID.

Ціллю створення даного соціального підприємства було забезпечення фінансової стабільності фонду задля часткового вирішення соціальних проблем Сокалю і довколишнього регіону.

«При створенні «Громадського вулика» довелося самотужки і вперше розробляти Статут соціального підприємства, конкретний бізнес–план, проводити серію круглих столів з метою поширення інформації серед населення, владних структур щодо роботи та мети створення першого у місті соціального підприємства. Це все було нелегко, і ми відчували себе абсолютними першопроходьцями! Донині ми є єдиним соціальним підприємством, і досвідченим – на фоні регіону», – розповідає Мар’яна Яремчук, заступник директора місцевого Карітасу.

Згідно Статуту напрямки діяльності карітасівського соціального підприємства різноманітні:
• приготування та доставка комплексних гарячих обідів
• організація і проведення урочистостей
• приготування та доставка індивідуальних замовлень страв, тортів, десертів
• оренда приміщення під урочисті події
• харчування тимчасово ув’язнених у слідчому ізоляторі (за кошти держбюджету)
• організація молодіжних та дитячих дискотек
• робота локальної комп’ютерної мережі, в т.ч. доступ до Інтернету.

Підприємство «Громадський вулик» працює на єдиному податку та сплачує 10% від обороту коштів, а також усі обов’язкові платежі від заробіної плати пяти найманих працівників. Ніяких пільг від держави згідно чинного законодавства України у підприємства немає.
Соціальне підприємство Карітасу на Львівщині намагається в міру своїх можливостей і ресурсів вирішувати соціальні проблеми місцевої громади. На сьогоднішній день прибутки соціального підприємства ПП «Громадський вулик», що залишаються у результаті ведення фінансово-господарської діяльності, використовуються для:

  • утримання благодійної їдальні для бідних міста Сокаль, де на сьогоднішній день харчується 42 одиноких, малозабезпечених та інвалідів міста;
  • утримання притулку для одиноких матерів та жінок, що потерпіли від насилля;
  • проведення відпочинкових заходів у місті Сокаль для малозабезпечених категорій населення (свято та концерт для людей похилого віку до Дня Незалежності, Дня людей похилого віку тощо);
  • одноразова допомога потребуючим верствам населення (згідно звернень);
  • розвиток волонтерського руху серед дітей і молоді;
  • літні відпочинкові табори для потребуючих дітей та інше.

Завершуючи розмову про досвід соцілаьного підприємництва на Львівщині, Мар’яна Яремчук каже: « Як показує наш досвід, будь-які соціальні програми та заходи можуть бути профінансованими соціальним підприємством. Було б лише реальне бажання допомагати потребуючим людям і ентузіазм до розвитку навиків менеджменту неприбуткових організацій!».

Categories: Новини

Залишити відповідь