Image

Волонтери із західноєвропейських країн відновлюють осередок для безпритульних людей

0 Comments

09.08.2011
Впродовж липня Карітас у Дрогобичі приймав гостей – молодих людей з Австрії, Швейцарії, Голландії і Німеччини, які приїхали на допомогу у проведенні будівельно-ремонтних робіт в осередку для безпритульних «Наша хата». Ентузіасти із західноєвропейських країн вже неодноразово жертвують своїми канікулами і часом відпочинку, їдучи на схід Європи, щоби працювати на правах волонтерів. Скеруванням волонтерів у різні країни займається німецька організація «Bauorden» («Будівельний чин»), з якою Карітас тісно і плідно співпрацює тривалий час.

Цьогоріч молоді європейські волонтери проживають і працюють в Реабілітаційному центрі для узалежнених від алкоголю та наркотиків «Назарет» (поблизу м. Дрогобич, Львівщина). Метою їх перебування тут є допомога у проведені будівельно-ремонтних робіт, створенні нормальних умов проживання у «Нашій хаті». Притулок, що знаходиться в лісі на території с. Добрівляни, надає можливість безпритульним людям помешкання, харчування, прання свого одягу, спілкування і перебування у спільноті впродовж багатьох років. Тут потребуючі знаходять не лише задоволення своїх найперших життєвих потреб у житлі та їжі, вони отримують дещо більше – тепло, допомогу, милосердя і співпереживання.

«На даний час вже дуже багато зроблено. Незважаючи на те, що більшість волонтерів є дівчата, з будівельними роботами вони справляються не гірше за хлопців: і малюють, і розвалюють старі стіни, натомість муруючи нові. Говорячи про роботи, які їм доводиться виконувати, молоді люди є до них призвичаєні, адже вже неодноразово були на подібних проектах в інших країнах.

Серед вропейських гостей є люди різного віку (від 17 до 60 років), різних професій та статусу. Можна запитати: що спонукає їх їхати вдалечінь, ще й тяжко фізично працювати? За їх словами, такі поїздки від «Будівельного чину» дають їм змогу побачити світ, пізнати інші культури, набути нового досвіду.

І, безперечно, їм приносить задоволення сам факт того, що своєю роботою приносять комусь користь. Одна з волонтерок, яка вчиться на архітектурному факультеті, зізналася, що навіть тут, де немає високих технологій, вона теж набуває нового досвіду і дізнається багато цікавого, що пригодиться їй в майбутньому у її праці. Таким чином вона пізнає свою професію зсередини і на практиці», – розповідає о. Ігор Шведа, керівник БФ «Назарет».

Також за час перебування на Україні, працівники Карітасу влаштували для гостей подорож до Карпат і Львова. Це дозволило ближче познайомитись один з одним, досхочу поспілкуватись, обмінятись цінними думками і враженнями. Особливо молодих волонтерів цікавили питання української трудової міграції, так само відповідь Карітасу на цей виклик сучасної і України, і Європи.

Щодо вражень, отриманих від поїздки на Україну, закордонні гості не можуть поки-що багато сказати, оскільки це їх перше перебування в нашій країні, і вони мають обмаль часу на дослідження держави, культури, історії. Але для себе волонтери із західноєвропейських держав відзначили, наскільки приємними і милими є українці.

Волонтери із Австрії зауважили, що ми маємо великий простір для дій – у значенні землі і природи, яка виглядає незайманою і часом навіть непотрібною, так само і в значенні дій для розбудови нашої держави і громадянського суспільства.

Categories: Новини

Залишити відповідь