Зупинимо туберкульоз разом

Україна проти туберкульозу
26.01.2011
Дзвенислава Чайківська та Ростислав Дзундза, представники Карітасу України взяли участь в «Школі адвокації, комунікації та соціальної мобілізації у сфері протидії захворюванню на туберкульоз». За останні роки в світі та Україні приділяється багато уваги боротьбі із туберкульозом. Однак, для досягнення цілі

Глобального партнерства «Зупинити туберкульоз» (STOP TB) – виявляти 70% нових випадків захворювання та успішно виліковувати 85% таких випадків – необхідно вийти за межі медичних проблем (вдосконалення діагностики, розробка нових ліків і вакцин) та приділити увагу численним соціальним, економічним, правовим та політичним проблемам, які впливають на результати боротьби із туберкульозом.
Цьому сприяє система заходів, яка має назву адвокація, комунікація та соціальна мобілізація (АКСМ), спрямованих на покращення надання населенню протитуберкульозної допомоги та забезпечення безперешкодного доступу різних верств населення до отримання відповідних медичних та соціальних послуг, пов’язаних із профілактикою, виявленням та лікуванням туберкульозу.

В основі АКСМ лежить намагання змінити ставлення до проблеми туберкульозу з боку влади, населення в цілому, але в першу чергу тих груп населення, які є найбільш уразливими до захворювання на туберкульоз, та консолідувати в середині громади зусилля різних суспільних секторів на протидію туберкульозу.

За допомогою АКСМ можна досягти значних успіхів у вирішенні цілого ряду проблем, які існують у сфері протидії захворюванню на туберкульоз.

За підсумками роботи, учасниками Школи адвокації, комунікації та соціальної мобілізації було прийнято Резолюцію.