Image

Духовна опіка

0 Comments


Через прощу до потреб кожного
27.04.2010
Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ 24-25 квітня брав участь у черговій нічній прощі, тема якої «Мучеництво  сьогодні. Чи має місце святість у сучасному світі?». Вже у кінці травня буде проведена  щорічна піша проща-ходотон  неповносправних осіб. На думку організаторів, подібні молитовні подорожі дозволяють учасникам звернути увагу на потреби кожного та



відчути себе корисним у допомозі ближньому.
 
Проща – це молитовна подорож віруючих до місця, яке в особливий спосіб пов’язане з Богом, освячене Його ласками та благодатями, чи пов’язане з явленням Богородиці, діяльністю святих та подвижників Христової віри. Метою прощі є не просто відвідання святих місць, чудотворних ікон, мощей тощо але в першу чергу прослава Бога, а також, зокрема, прилюдний вияв своєї віри. Спонукою до відбуття прощ можуть бути різноманітні причини: чи то власні, чи то сімейні негаразди; жертва за навернення чи уздоровлення близької або й сторонньої людини; прохання за молодь, за народ, за Церкву; внутрішня потреба спілкування з Творцем та Його прослава тощо.
 
Вночі з суботи на неділю, 24-25 квітня, за участі Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ відбулася щомісячна піша проща з Дрогобича до Грушева. Організаторами молитовної подорожі була обрана тема «Мучеництво  сьогодні. Чи має місце святість у сучасному світі?». «Сьогодні дуже важливо говорити у суспільстві людям про жертовність та наводити приклади жертовного життя інших осіб», – коментує важливість нинішній тематики директор Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ о. Ігор Козанкевич.
 
В пішій нічній Прощі прийняло участь понад 40 прочан різного віку – від молодого до старого. Прочани під час прощі сповідалися, молилися за своїх ближніх разом з душпастирями о. Ігорем Козанкевичем, о. Василем Світковським та бр. Мар’яном.
 
Дорога  супроводжувалася релігійними піснями, молитвами, настановами святих отців  та наміреннями. Дорогою до Грушева прочани завітали до храму Покрови Пресвятої Богородиці в с. Гирівка та до Реабілітаційного Центру «Назарет» в с. Добрівляни. Жителі «Назарету» гостинно прийняли прочан. Саме тут відбулось активне обговорення тем прощі в групах. Прочани ділилися власними думками та прикладами, згадували видатних осіб з історії, які присвятили власне життя жертовності в ім’я ближніх.
 
 
Проща закінчилась Святою Літургією в Грушеві. «Щиро  дякуємо Всім учасникам прощі  за спільну молитву і запрошуємо приймати участь в наших наступних прощах», – дякує о. Ігор.
 
Вже 21-22  травня цього року Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ та Дрогобицьке товариство захисту дітей та молоді з інвалідністю «Надія» разом проведуть пішу прощу-ходотон  неповносправних осіб до Самбірської Богородиці під назвою «Кроки до змін». Ця хода відбувається щороку і присвячена саме неповносправним  дітям та молоді, членам їх родин, друзям  та небайдужим людям.
 
«Кроки до змін» має на меті – привернути увагу громад Львівщини до проблем неповносправних, формувати толерантне ставлення до них  і також дати можливість самим неповносправним, людям з особливими потребами,  презентувати свої можливості у виступах художньої самодіяльності, творчості,  представити свої інтереси, об’єднати зусилля у захисті своїх  прав, для  проведення змін у ставленні до себе.
 
Кінцевим пунктом призначення прощі-ходотону обрано чудотворну ікону Самбірської Богородиці, так як її вважається  покровителькою всіх неповносправних, хворих та людей що опинились у важкому становищі. До чудотворної ікони Богородиці багато років йдуть люди змучені хворобами, житейськими проблемами, щоб благати в Неї оздоровлення, милості, заступництва.
 
До участі у прощі запрошуються всі бажаючі, і насамперед, люди з особливими потребами, сім’ї що виховують неповносправних дітей, молодь, волонтери для організаційної підтримки.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь