Звіт за результатами дослідження оцінки потреб для проекту «Support for winter (SFW)» у Харківській області, березень 2024

Назва проекту: Підтримка жителів постраждалих від війни регіонів та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) під час зими 2023-24

Сектор: Shelter

Області: Харківська область

Назви організацій: «Карітас України» та «Карітас Харків»

Період збору даних: березень 2024

Дата підготовки звіту по дослідженню: 22.03.2024

Методи збору даних, які були використані: телефонне інтерв’ю. Опитування голів домогосподарств та ключових інформантів.

Мета: Дослідити та визначити ключові потреби голів домогосподарств та
який тип допомоги є найбільш актуальним і релевантним для мешканців Ізюмській та Оскільській громаді Харківської області.

Ключові результати дослідження:

● Найгостріші проблеми жителів Харківського регіону: ремонт, оплата комунальних послуг, непродовольчі товари (товари для дому) та засоби базової гігієни.

● Не було зафіксовано значної розбіжності між потребою в ремонті та типом будівлі, в якій проживає респондент. Більшість респондентів потребують ремонт середнього масштабу, проте їм складно визначити суму вартості будівельних робіт.

● У разі отримання грошового гранту на утеплення або ремонт будівлі респонденти будуть мати можливість отримати фіскальні чеки за купівлю ремонтних матеріалів та рахунки від підрядника.

● Більшість респондентів обох громад не мають боргів за оплату комунальних послуг.

● Усі, хто з опитаних потребує купівлю опалювальних матеріалів можуть самостійно купити паливні матеріали та надати чек, у разі отримання цільової фінансової допомоги.

● Усі опитані в двох громадах мають доступ до ринків товарів/послуг протягом останніх двох тижнів, щоб придбати продукти та інші необхідні речі. Невелика розбіжність у ситуації із доступом до продовольчих та непродовольчих товарів на місцевому ринку в Харківському регіоні, проте більшість опитаних жителів не відчувають таких обмежень.

● Загалом більшість респондентів оцінили рівень доступності продуктів харчування, предметів гігієни, ліків, теплих речей, палива (вугілля, дрова, інше), ремонтних матеріалів позитивно. В Оскільській громаді ситуація дещо складніша, ніж в Ізюмській.

● Більшість респондентів обох громад зазначили, що в їхній місцевості доступний розрахунок банківською картою у більшості торгових точках.

● В Ізюмській громаді банкомати доступні та функціонують з повним набором послуг, на відміну від ситуації в Оскільській ТГ.

● Найчастіше інші благодійні фонди/організації надають, як допомогу, продуктові набори/обіди, суттєво менше видають гігієнічні набори.

● Серед відкритих відповідей респондентів було зафіксовано 12 згадок потреби ремонтних робіт та відновлення пошкодженого житла, 10 згадок грошової допомоги та 7 згадок гігієнічних наборів.

Відповідальна за дослідження: Граб Олена Степанівна, фахівець з моніторингу та оцінки проектів.

Categories: Дослідження