Image

Програма з питань житла Карітасу України: відновлення домівок та відродження надії

Війна залишає негативний відбиток у житті українців. Особливо важко, коли доводиться їхати з дому або руйнується житло. Але навіть у таких обставинах українці не залишаються наодинці з своїми проблемами. Програма з питань житла Карітасу України допомагає вразливим категоріям населення відновити гідні умови для проживання. Коли є поміч, то знову з’являється віра в добро та надія на краще. Наші бенефіціари мали можливість це відчути.

Для Олега Юхимовича будинок — це не просто будівля, а родинна історія, що почалась з 1982 року. Тоді його батьки почали будівництво в Кам’янському, а пан Олег докладався до завершення дому. Коли наприкінці березня 2024 року масштабні ворожі обстріли пошкодили оселю чоловіка, він був глибоко засмучений. 

«Хтось із сусідів мені порадив звернутись до Карітасу», — згадує пан Олег. Завдяки проєкту “Багатосекторна допомога постраждалим від війни в Україні”, який реалізовує Карітас Кам’янське, у родинному будинку бенефіціара замінили чотири вікна, двоє вхідних дверей та шиферний дах. Це дало пану Олегу можливість вже власними силами продовжити ремонт інших пошкоджених елементів його дому.

80-річна Світлана Ігорівна із Запоріжжя. Жінка має багато історій, пов’язаних з її помешканням. Тут пройшло її дитинство, і навіть після одруження, вона все одно повернулась додому. У березні 2024, внаслідок ракетного обстрілу, квартира Світлани Ігорівни зазнала пошкоджень.

 «Було гучно, наче десь близько, і я від гріха подалі вийшла до коридору, аж чую — вікна посипалися», — каже жінка. «У мене ж вікна дерев’яні були, ще з того моменту, як ми на цю квартиру переїхали…» Карітас Запоріжжя в рамках проєкту “Гуманітарна допомога для осіб, які постраждали від війни в Україні” оперативно надав допомогу в межах Програми з питань житла. Впродовж кількох тижнів були встановлені нові вікна. Так в дім Світлани Ігорівни знову повернулися світло і затишок. 

Ще один приклад — Надія Гіязівна з селища Кутузівка ​​Харківської області. Народжена в евакуації в Сталінграді, вона повернулася в Україну в 1961 році. У 2022 році війна принесла нові випробування: жінка опинилася в окупації. Але на щастя, Кутузівку звільнили. Після цього Надія Гіязівна ще деякий час жила в Харкові, а потім повернулася назад. Її будинок був пошкоджений, пограбований і залишився без вікон. 

«Вікон не було, звичайно, ми їх плівкою позабивали… а тоді зиму пройшли, а воно – там лід намерзає, там дує», — розповідає жінка про стан свого будинку після окупації. Карітас Харків допоміг їй відновити житло. Це стало можливо завдяки проєкту «Ремонт житла для вразливих домогосподарств, що постраждали від війни в Україні». Надія Гіязівна ділиться своїми мріями: після перемоги вона хоче відпочити, спокійно виспатися у своєму домі, не очікуючи вибухів чи інших загроз.

Історія Миколи Васильовича з Ізюму особливо зворушлива. Чоловік з інвалідністю пережив окупацію, не маючи можливості евакуюватися. Ті часи він згадує зі сльозами на очах. Після звільнення міста його багатоквартирний будинок залишився з повністю пошкодженим дахом, і під час дощів зі стелі лилася вода. Микола Васильович та його сусіди опинилися у скрутному становищі, однак їх помешкання не потрапило до державних програм із відновлення. «Я вже зневірився в усіх людях, а ви повернули мені віру в добро», — сказав пан Микола після того, як Карітас Харків відремонтував дах площею 650 квадратних метрів в рамках проєкту «Житло для вразливих домогосподарств в Україні».

Від початку 2024 року і до серпня включно, тисячі людей отримали допомогу завдяки Програмі з питань житла Карітасу України: 3 068 особам відремонтували житло, 3 713 осіб отримали допомогу в пунктах обігріву, 621 домогосподарство — набори доремонтних матеріалів, 1 062 людини — гранти на оренду житла, а 4 770 особи — непродовольчі товари. Під час підготовки до зими Програма фокусує свою увагу на проведення утеплення будинків, які не відповідають визначеним гуманітарним стандартам, наданню палива для обігріву, грошової допомоги на оплату комунальних послуг, розповсюдження нагрівальних приладів у зимовий період. Допомога покриває потреби як окремих домогосподарств, так і місць тимчасового проживання ВПО. 

Карітас України продовжує своє служіння для зцілення ран війни, повертаючи людям надію на краще майбутнє.

Categories: Новини