Image

На Чернігівщині, Сумщині та Запоріжжі працюють мобільні Кризові Центри

Люди, які проживають у віддалених населених пунктах громад, можуть отримувати підтримку через мобільні Кризові центри Карітасу. 

В рамках проєкту “Надання ефективного доступу до захисту та базових потреб для постраждалого від конфлікту населення в прифронтових районах на півночі та півдні та центральній частині України» отримати допомогу від фахівців Кризового центру можливо не тільки в осередках Карітасу, а і у віддалених громадах Чернігівської, Сумської та Запорізької області. 

Команда мобільного Кризового центру, що складається з кризового консультанта, кейс-менеджера, юриста та кризового психолога, інформує бенефіціарів про діяльність Карітасу, аналізує їхню життєву ситуацію, визначає потреби та проблеми, а також пропонує шляхи їх вирішення. Фахівці надають гуманітарну, юридичну та психо-емоційну підтримку, сприяють працевлаштуванню та соціальній адаптації. Основні напрями допомоги включають аналіз життєвої ситуації, визначення проблем та шляхів їх розв’язання, залучення бенефіціарів до вирішення власних проблем, надання інформації про соціальний захист, психологічну допомогу, корекцію психологічного стану та поведінки, розвиток соціальних навичок, а також сприяння в отриманні правової та інших соціальних послуг.

Так у селі Підопригори, що на Сумщині під час видачі гуманітарної допомоги, до працівників Карітасу Суми звернувся місцевий житель Віталій. Чоловік розповів, що його дружина померла та він сам виховує свого сина Владислава.  

Після смерті дружини, розповів Віталій, він більшість свого часу приділяє вихованню сина. Роботи в селі де можна заробити гроші не так багато. Віталію вдається підробляти на пилорамі. Та й та робота не постійна: від замовлення до замовлення. Рідко трапляються інші підробітки. Тому економити і відмовляти собі у товарах першої необхідності родині не звикати.

Після розмови з чоловіком кейс-менеджерка “Карітас Суми” Тетяна дізналася, що той звертався за допомогою у різні фонди та організації, але скрізь йому тільки обіцяли, але лише розмовами вся допомога і закінчувалася. “Карітас Суми” стали першими, хто надав йому не тільки продукти, гігієнічний засоби, а ще й надію, що світ не відвернувся від чоловіка.

Того дня чоловік отримав продуктовий та гігієнічний набори. Син був дуже щасливий. Як зізнався Віталій, з тої допомоги він все залишив дитині. Щоб сину було більше чогось смачненького у школу на перекуси. Навчатися дитина любить і з задоволенням біжить до школи.

Тривоги в прикордонному регіоні дуже часто переривають навчання школярів. Щоб дитина мала можливість незалежно від ситуації відвідувати навчання онлайн БФ “Карітас Суми” забезпечив родину планшетом.

Стабільної, тим паче високооплачуваної роботи на селі не знайти. Поки Віталію вдається підробляти на пилорамі. Та й та робота не постійна: від замовлення до замовлення. Рідко трапляються інші підробітки. Тому економити і відмовляти собі у товарах першої необхідності родині не звикати.

От тільки тривоги в прикордонному регіоні дуже часто переривають навчання школярів. Щоб дитина мала можливість незалежно від ситуації відвідувати навчання онлайн БФ “Карітас Суми” забезпечив родину планшетом.

А на Запоріжжі кейс-менеджери Кризового центру Карітасу надали допомогу одинокій матері Євдокії, в неї семеро дітей, виховує їх жінка сама, чоловік каже помер п’ять років тому. Родина велика, окрім дітей, пані Євдокія має вже і четверо онуків.

До повномасштабного вторгнення родина проживала у селі Успенівка, Пологівської громади, але вимушена була залишити рідні місця, щоб зберегти життя. На жаль житло родини в Успенівці постраждало, а безпекова ситуація не дозволяє проживати в селі. Чоловік пані Євдокії помер 5 років тому їй прийшлось стати головою своєї великої родини.

Наразі родина вимушено мешкає разом в орендованому будинку в Новомиколаївці, бо коштів на оренду окремого житла не вистачає. Житло тісне для всіх, але вибору немає. “Ось скоріше б війна закінчилась і повернутись додому відбудовувати рідний дім” – мріє пані Євдокія. Проблем багато, але одна з них є критичною – відсутність пральної.

З цим питанням жінка звернулась до кризового центру проєкту #ECHO і фахівці взяли її під супровід кейс-менеджера. Родині надано комплекс послуг кризового центру, а це допомога у вирішенні юридичних питань з державними установами, консультація кризового менеджера, а також  продуктові та гігієнічні набори. Але найголовніше – мобільна команда доставила родині велику пральну машину з сушкою для великої кількості білизни, а це значно покращує комфорт життя родини.

Соціальний супровід кейс-менеджерів дозволяє підтримувати людей в різних життєвих ситуаціях, створювати умови для повноцінного розвитку, життя, навчання. 

«Ми отримали запити від місцевих мешканців, які хочуть отримувати всебічну допомогу, але не можуть через те, що вони проживають у віддалених громадах. Знайшли можливість, як подолати цю дистанцію та наблизити до них допомогу нашої мережі. Тепер ще більше людей охоплені комплексною підтримкою та турботою», – каже менеджерка проєкту ECHO Наталя Глушко.

Проєкт стартував у квітні 2023 року. Наразі він працює у 22 громадах Чернігівщини, 27 громадах Сумщини та 12 громадах Запоріжжя. Наразі загалом 6474 бенефіціарів отримали допомогу від кризових спеціалістів.

Проєкт реалізується у партнерстві з Карітасом Австрії та за підтримки Європейського Союзу (ECHO – Генеральний директорат європейського цивільного захисту та операцій з гуманітарної допомоги) у чотирьох містах України – Сумах, Чернігові, Харкові та Запоріжжі.

_________________________________________________________________________________________

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини