Image

Львівський Карітас змінює долі сотень неповносправних молодих людей

0 Comments

09.10.2013, Україна
Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року. Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що в наші дні на планеті живуть більше 450 мільйонів людей, які страждають психічними захворюваннями. За даними епідеміологічних досліджень в більшості країн світу від 5 до 7% населення страждає психічними захворюваннями та 15-23% пограничними психічними розладами.

До найбільш розповсюджених психічних та поведінкових розладів відносяться: депресії, самогубства, шизофренія, епілепсія, алкоголізм. За прогнозами ВООЗ кількість психічних захворювань буде збільшуватись і до 2020 року їх доля серед усіх захворювань може досягти 50%. Лікарі стверджують, що кожна третя людина в Україні має психічні розлади.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості. Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси. Сучасне життя само по собі сприяє стресам: зміни в житті політичному, економічному, соціальному, негаразди на роботі, в особистому житті. Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. Люди борються з ними, не замислюючись про те, що потрібно не боротися, а не допускати їх, – вважають медики.

Станом психічного здоров’я прийнято вважати певний резерв сил людини, завдяки якому вона може подолати стреси або утруднення, які виникають у виняткових обставинах. Психічне здоров’я та психічне благополуччя розглядають як аспект здоров’я людини. Міжнародний стандарт психічного здоров’я включає 10 ознак: інтелект, цілеспрямованість, гнучкість, логічність мислення, моральні якості, соціальна поведінка, особливості харчування, емоційність, відношення до свого здоров’я, сексуальність. Розвиток нервово-психічних захворювань обумовлюється генетичними, соціальними факторами, соматичними захворюваннями. Загальновідомий факт, що 70% усіх хронічних захворювань мають психосоматичну основу.

Львівський Карітас розпочав свою діяльність для людей з особливими потребачи у 2001 році і був основою для створення інших таких осередків мережі Карітасу України.  За 12 років послугами центру скористались сотні потребуючих мешканців Львова та області. Тут гармонійно поєднані праця і дозвілля: впродовж багатьох років молодь виготовляє свічки для всеукраїнської благодійної акції «Різдвяна свічка», організовує ярмарки виробів неповносправної молоді, відвідує бібліотеку, займається плаванням, влітку відпочиває на морі чи в Карпатах, а взимку ходить на каток. Тут кажуть, що команда працівників і волонтерів чудово об’єднані спільною метою – надати особам з розумовою неповносправністю можливість реалізуватися, допомогти інтегруватися у суспільство, підтримати батьків і родичів.

«Анастасія Олексюк відвідує соціальний центр для молоді з особливими потребами при Карітасі Львів УГКЦ з 2005 року. Дівчинка народилась із синдромом Дауна, зараз їй 28 років.

Спочатку, коли Настя стала частинкою нашої сім’ї, вона була доволі замкнутою. Часто згадувала про школу і те, як її там ображали та дражнили, вигадуючи найрізноманітніші  клички. Але з плином часу в колі нових друзів та прийняття вона почала нам відкриватися, почала писати поезію і прозу. Згодом ми видали збірники “Вогники любові”, що для неї стало справжнім святом, це дуже піднесло її самооцінку, а батьки серй
озніше почали ставитися до її творчості.

Також в Карітасі Настя навчилася працювати за комп’ютером, з бісером, вишивати листівки. А відвідини дитячої бібліотеки врази збільшили кількість прочитаних нею книг і розширило коло її друзів, що позитивно, звісно, позначилося на її самооцінці та емоційному стані».

Загалом ж мережа центрів для неповносправних молодих людей  Карітасу України об’єднує роботу  4 спеціалізованих соціальних центрів у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську. Роботою на стаціонарній основі   охоплено понад 100 неповносправних осіб, також їх батьки і рідні. Для людей, що мають особливі потреби, забезпечується навчання, працетерапія, музикотерапія, арт-терапія, навчання по самообслуговуванню і здобуттю соціально-побутових навичок, зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, дозвілля, рекреаційні ігри, долучення до фестивалів, ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо. 

Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційну і юридичну підтримку, вони долучаються до участі у заходах Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.

Експерти заявляють, що понад 350 млн осіб на планеті сьогодні страждають від депресії. Для збереження психічного здоров’я  медики радять уникати скупості, мстивості, заздрощів, лицемірства, гордині, хворобливого самолюбства. Від себе додамо, що найкращими ліками від депресії і стресів є служіння потребуючим ближнім. Добрим бути добре! Бережіть себе і піклуйтеся про своїх ближніх.

Categories: Новини

Залишити відповідь