Image

В Україні налагоджується діалог громадськості і влади щодо соціальних реформ

0 Comments

10.12.12, Україна
Наприкінці листопада затверджено положення про Координаційно-експертну раду з питань соціальної політики. Вона діє при Центрі перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України.

Завданнями Координаційно-екпертної ради є:
– забезпечення участі громадськості у підготовці документів щодо реформування та розвитку соціальної політики України, які розробляє Центр;
– сприяння науковому супроводу реформ соціальної політики України;
– збір пропозицій громадськості щодо актуальних проблем соціальної політики та соціального захисту, їх доопрацювання та винесення цих пропозицій на розгляд відповідних центральних органів виконавчої влади.

Відповідно до розпорядження міністра соціальної політики України Сергія Тігіпко Центр перспективних соціальних досліджень визначено як єдиний науковий координуючий орган, що забезпечує аналіз та відпрацювання пропозицій, які надходять від громадських, благодійних і міжнародних організацій. Центр, що має досвід в напрацюванні прикладних наукових досліджень в даному напрямі, забезпечує оптимізацію та координацію зусиль щодо надання адресних соціальних послуг уразливим верствам населення України.

Положення про координаційно-експертну раду розроблено відповідно до рішення останнього засідання громадських та благодійних організацій, на якому обговорювалось питання створення спеціального майданчику для вироблення організаціями громадянського суспільства спільного бачення розробки стратегії розвитку соціальної політики в Україні.

Ростислав Дзундза, речник Карітасу України з питань охорони здоров’я, розповідає: «Дещо раніше у листопаді відбулось засідання ініціативної групи українських неурядових організацій зі створення Координаційно-експертної ради, серед яких були представники також Карітасу України. На засіданні було прийнято Положення та вирішено надати його на затвердження директору Центру перспективних соціальних досліджень. Планується, що до кінця 2012-го року пройде перше засідання КЕР та буде затверджено план робіт на 2013 рік» .

Також нещодавно в Україні відбулась Перша річна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства. Ростислав Дзундза став керівником однієї з робочих груп – «Соціальний діалог».

Форум громадянського суспільства (ФГС) — це багатонаціональна платформа організацій громадянського суспільства (ОГС) з країн Східного Партнерства, країн-членів ЄС, європейських та міжнародних мереж, створена для участі громадянського суспільства в розробці, впровадженні та оцінці Східного Партнерства. ФГС отримує фінансову та організаційну підтримку від Європейської Комісії, але залишається незалежною, автономною, демократичною та прозорою організацією. Склад ФГС оновлюється щорічно на його пленарних засіданнях.

«На засіданні нашої робочої групи «Соціальній діалог» було обговорено тематику соціального діалогу, як процесу визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень в сферах, які регулюють відносини працівників, роботодавців та органів виконавчої влади місцевого самоврядування.

Також було обговорено питання формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, реформування охорони здоров’я, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин, територіальну реформу. Велику увагу присвячено реформуванню соціальної політики, у тому числі питань реформування та розвитку системи соціальних послуг, залучення широкого кола зацікавлених сторін до обговорення нагальних питань реформування системи соціальної політики України.

Такі ? нехай наразі установчі і початкові кроки ? дають українцям поштовх до розвитку громадянського суспільства і реформування соціального захисту населення», ? вважає Р. Дзундза.

Categories: Новини

Залишити відповідь