Image

У Берліні на прикладі України обговорюють проблему міграції, як важливого європейського виклику

0 Comments

06.03.12
Восьма конференція «Київський Діалог» на тему: „Міграція як європейський виклик на прикладі України“ відбулася 28-29 лютого у місті Берлін (Німеччина) в приміщеннях Фонду ім. Гайнріха Бьолля та Європейської Академії. До участі долучились і представники Карітасу України.

“Київські Діалоги” є надпартійною, незалежною ініціативою, яка виникла на основі німецько-українського громадянського суспільства. Своїм виникненням “Київські Діалоги” зобов’язані ідеї неподільної, відкритої, демократичної і вільної Європи. Їх метою є внесок мирному та демократичному співжиттю європейських народів та європейське єднання шляхом поглиблення та укріплення діалогу між елітами обох суспільств, що формують думку громадськості.

Міграційні процеси між Україною та сусідніми з нею державами не є феноменом останніх двох десятиліть – наприкінці Другої світової війни через всю Центрально-Східну Європу проходили різні міграційні рухи перед поділом Європи. Чи існують на європейському рівні підходи стосовно послідовної та перспективної міграційної політики щодо України, яка б виходила за рамки дискусій про візову проблематику?

Перед якими вимогами стоїть міграційна політика в самій Україні? Чи відповідають дії політиків ЄС та України складним проблемам тих людей, яких зачепили міграційні процеси тут і там? Які перспективи мають бути розвинені в регіонах, з яких приїжджають мігранти? На ці питання старалися знайти відповідь учасники «Київських діалогів» у Берліні.

З доповіддю «Міграція, як виклик для політики, Церкви та громадянського суспільства» виступив Владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архієпархії Української Греко-Католицької Церкви. В секції «Людина в центрі» виступить президент Карітасу України Андрій Васькович.

“Київські Діалоги” намагаються сприяти побудові мережі молодих експертів з обох країн, які планують на коротку і довгу перспективу пов’язати своє життя з інтенсифікацією українсько-німецьких і українсько-європейських відносин. “Київські Діалоги” піднімають в Україні та Німеччині важливі суспільні і політичні питання, а потім роблять їх предметом конструктивного діалогу. Всі результати організатори передають керівництву обох країн і ті вже повинні втілювати результати діалогу у суспільне життя.

Важливо зауважити, що після розширення Європейського Союзу у східному напрямку, Україна посіла друге місце після Росії серед густонаселених країн-сусідів ЄС, та стала країною з найдовшим спільним кордоном з Європейським Союзом. Геополітична ситуація України, яку можна охарактеризувати через сусідство до Європейського Союзу з одного боку та сусідство з Росією з іншого боку, зумовлює міграційні процеси в обидвох напрямках.

Україна стала транзитною країною для мігрантів, та залишається країною-ціллю та країною походження мігрантів. В цій ситуації українська міграційна політика знаходиться ще на початку свого становлення. Існує недостатньо державних структур та структур громадянського суспільства для надання допомоги та розвитку потенціалу мігрантів. В контексті актуальних вимог суспільства мають бути змінені візова та міграційна політика, як зі сторони Європейського Союзу, так і зі сторони України, ? вважають організатори проекту «Київські діалоги».

Categories: Новини

Залишити відповідь