Image

У Бельгії обговорюють питання умов праці трудових мігрантів

0 Comments

31.12.11
Нещодавно працівники Карітасу з України взяли участь у семінарі, що був організований Карітасом Європи 15-16 грудня в Брюсселі. Захід був присвячений проблемі міграції та нелегальній роботі мігрантів в сфері домашніх послуг.

До семінару долучились, зокрема працівник із Карітасу України Ірина Брич та представники київського Карітасу Ольга Осадча та Алла Гущіна.

2 дні кропіткої праці представників європейських країн були присвячені пошукам шляхів покращення даної ситуації. Були запропоновані наступні кроки для вирішення проблем нелегальної міграції :

• привернення уваги до даної проблеми урядів країн Євросоюзу, України;
• створення додаткової візи по роботі на дому;
• продаж ваучерів, які б надавали можливість в разі потреби отримати необхідну допомогу;
• створення контролюючого органу за роботодавцями;
• створення спілок нелегальних працівників з фондом взаємодопомоги;
• інформативні програми для існуючих та потенційних нелегальних мігрантів.

Тільки спільними зусиллями, скоординованою співпрацею країн-учасників міграційного процесу можливо успішно вирішити існуючі проблеми та запобігти їх виникненню в майбутньому.

«Велика кількість українських нелегальних мігрантів надають послуги по догляду за хворими, дітьми, прибирання помешкань, прання, приготування їжі тощо в країнах, де вони перебувають. Часто такою роботою займаються мігранти з вищою освітою, з досвідом роботи в медицині, юриспруденції, педагогіці. І в той же час вони отримують заробітну платню, що є значно нижча за ту, яку отримують легальні працівники з нижчим рівнем кваліфікації.

Для прикладу, місячна платня доглядальниці за тілом складає в Бельгії 2 500 євро, нелегальної доглядальниці – 250-300 євро. Також гостро стоїть проблема перед нелегальними працівниками в разі необхідності отримання медичної та соціальної допомоги.

нший виклик ? не менш серйозні проблеми виникають в покинутих родинах: бездоглядні діти, хворі батьки. І наші трудові мігранти мусять самостійно давати собі з цим раду», ? говорить учасниця семінару Ольга Осадча, яка є координатором проектів праці із літніми людьми у Карітасі Київ.

Categories: Новини

Залишити відповідь