Image

Інформаційно-консультаційний центр івано-франківського Карітасу допомагає сотням одиноких пристарілих людей

0 Comments

28.11.11
«У житті трапляються такі ситуації, опинитись в яких і ворогу не побажаєш. Зокрема, це – одинока старість, коли без сторонньої допомоги неможливо дати собі раду із базовими життєвими потребами. В такій ситуації можна покладатись на кваліфіковану допомогу у лікувально-профілактичних закладах, але з часом все одно одинокі пристарілі люди повертаються у рідну домівку і залишаються абсолютно одні із своїми проблемами. Тут на допомогу приходять працівники Карітасу, робота яких спрямована на подолання і вирішення багатьох недоліків по догляду за важкохворими та немічними.

Метою Інформаційно-консультаційний центру Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ є покращення і вдосконалення надання допомоги потребуючим пристарілим людям їхніми оглядальниками», – розповідає Олег Дмитрук, координатор центу. Інформаційно-консультаційний центр є частиною і видозміною проекту «Домашня опіка», що втілюється Карітасом України понад 10 років. На даний час географія проекту звужена до 8 міст і охоплює 500-600 людей похилого віку.

Основною метою «Домашньої опіки» є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги, також ВІЛ-інфікованих. Працівники Карітасу України намагаються надати максимально якісну комплексну допомогу, беручи до уваги не лише фізичні, а й духовно-психологічні проблеми людини, ? допомагають налагодити позитивні взаємовідносини між членами сім’ї, а також навчають правильному доглядові за хворими, психологічно супроводжують після втрати близької людини.

Впродовж останніх півтори місяці в Івано-Франківську для місцевих соціальних працівників було проведено 3 навчаль но-практичні тренінги і 2 спеціалізованих тренінги.

Особливо цікавим та змістовним був тренінг «Причини виникнення пролежнів у важкохворих. Профілактика та лікування». В процесі навчання учасники усвідомили, наскільки важливим є комплексний підхід до профілактики даного захворювання. Тренером у доступній формі була надана інформація про причини виникнення, ознаки, лікування та профілактику пролежнів з використанням підручних матеріалів.

У такому ж дусі був проведений тренінг «Варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Причини виникнення тромбозів. Профілактика та принципи невідкладної допомоги». Учасники не тільки мали можливість ознайомитись з видами лікувальних бандажів, але і за допомогою практичних вправ засвоїли техніку їх накладання та одягання компресійних панчіх. Особливо наголошувалось на профілактику розвитку варикозної хвороби – дотримання режиму харчування та проведення лікувальної фізкультури.

З метою передачі практичних навиків по догляду за лежачими хворими та післяопераційними, які після виписки із стаціонару перебувають на амбулаторному лікуванні та знаходяться під опікою своїх рідних, був проведений тренінг «Рани. Види ран та догляд за ними». Тренер ознайомив учасників зустрічі із загальними принципами лікування ран, так званою первинною обробкою ран, яку в разі нещасного випадку повинен вміти зробити кожен пересічний.

Не менш цікавою та корисною була навчально-тренувальна зустріч на тему «Лікувальна фізкультура, як метод профілактики остеохондрозу». Тренером було продемонстровано комплекс вправ, принцип дії яких направлений на профілактику та усунення даного захворювання. Особливо наголошувалось на важливості застосування лікувальної фізкультури для пацієнтів, які змушені дотримуватись постільного режиму і у зв’язку із слабкістю не можуть без опікуна виконувати самостійно вправи. Відповідно такий несловесний контакт дає змогу хворому відчути себе повновартісною людиною.

Кожен проведений навчальний захід закінчувався інтерактивним обговоренням серед учасників зустрічі щодо засвоєння ними вмінь та навиків. На перший погляд отримана інформація, яка розглядалась в ході занять, може видатись надто конкретизованою чи дріб’язковою, але насправді несе у собі важливу інформацію як для опікуна, так і пристарілої людини. Спільна робота з слухачами тренінгів сприяє кращій мобілізіції зусиль та плануванню спільних заходів на майбутнє. Все – для служіння потребуючим людям!

Categories: Новини

Залишити відповідь