Image

20 000 учасників пройшли курс «Торгівля людьми: як захистити себе та близьких» від Карітасу України

«Робота за кордом без посередників», «Надаємо житло, харчування та високу зарплатню», «Оформимо документи та забезпечимо усім необхідним» – інтернет рясніє такими оголошеннями для українських біженців. Частіше за все, це жінки з дітьми, змучені війною, які втратили житло, а дехто і близьку людину. Вони перебувають в емоційній напрузі та мріють про нове життя за кордоном і хапаються за цей останній шанс, але необізнані у проблемі торгівлі людьми і можуть потрапити у пастку.

Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» тривалий час працює у сфері протидії торгівлі людьми. Фахівці розробили онлайн-курс «Торгівля людьми: як захистити себе та близьких» на платформі Prometheus, щоб поділитися унікальним досвідом організації.

Авторкою стала керівниця програми “Безпечна міграція та протидія торгівлі людьми” Ірина Маєвська. А над втіленням ідеї працювала команда на чолі з менеджеркою проєктів із протидії торгівлі людьми Карітасу України Наталія Голинська. Вона представляє діяльність фонду в галузі протидії торгівлі людьми на національному та міжнародному рівнях вже близько 20 років. Має багатий досвід превентивної та адвокаційної діяльності, безпосередньої роботи з особами, що постраждали від торгівлі людьми, інформаційної та дослідницької праці.

«Створення курсу на платформі Прометеус, на мою думку, було дуже на часі. Ми хочемо підвищити рівень обізнаності щодо торгівлі людьми під час війни і донести цю інформацію до якомога більшої кількості людей, особливо молоді, – розповідає Голинська. – Ми розуміємо, що молоді люди найчастіше черпають інформацію з онлайн ресурсів. А ця освітня платформа – дуже популярна, тож в такий спосіб ми змогли охопити велику аудиторію, поінформувати, застерегти та вберегти дітей, молодь і широкий загал від ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми».

Разом з Наталею Голинською над розробкою курсу в команді працювала юристка, правозахисниця, засновниця та керівниця Консультаційного центру з протидії торгівлі людьми при Благодійному фонді «Карітас-Київ» Ірина Бойко, яка має 12-річний адвокатський досвід із надання допомоги та захисту постраждалих від торгівлі людьми. А також психолог, співзасновник та керівник Громадської організації «Чистий Аркуш» Ігор Тридуб – тренер національного рівня, який має понад 10-річний досвід співпраці з державними структурами та неурядовими організаціями у сфері протидії торгівлі людьми та сприяння їх реінтеграції в суспільство.

Україна – одна з основних країн походження постраждалих від ситуації торгівлі людьми в Європі. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції (МОМ), з 1991 року від цього злочину постраждало понад 300 000 українців та українок. Водночас за статистикою, яку МОМ презентувала 01 грудня 2023 року, майже кожна друга людина (59% опитаних) готова прийняти принаймні одну сумнівну пропозицію, що може спричинити потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. І в період війни такі ризики суттєво зростають.

Цільова аудиторія курсу – необмежена, адже від торгівлі людьми не застрахований ніхто. І не варто цю небезпеку пов’язувати лише з сексуальною експлуатацією. До сучасних форм рабства відносяться і трудова експлуатація, і примусове жебрацтво, і втягнення в злочинну діяльність, і використання у збройних конфліктах (що актуально для України), і вилучення органів та інші форми.

Тому курс буде особливо корисним:

🔎 Для дітей, підлітків і молоді

Дізнавайся більше про торгівлю людьми, щоб жити цікавим і безпечним життям!

🔎 Для батьків та педагогів

Опановуйте корисні й доступні інструменти для спілкування з дітьми й підлітками, щоб убезпечити їх від непотрібних ризиків у період дорослішання.

🔎 Для кожного та кожної

Поглиблюйте свої знання з теми протидії торгівлі людьми, щоб захистити власне життя та здоровʼя, а також убезпечити рідних і друзів.

Програма курсу розділена на три основні модулі:

Перший – «Торгівля людьми як злочин: злочинці та постраждалі», з нього можна дізнатися все про цей ганебний злочин, усвідомити масштабність та прихованість ситуації торгівлі людьми і водночас навчитися розпізнавати небезпеку (спойлер: усього за трьома основними ознаками!).

Другий модуль – розкриває форми торгівлі людьми. В ньому надаються поради, як не потрапити в пастку. Матеріали модуля стануть у пригоді всім, хто полюбляє глибше розбиратися в ситуації та усвідомлювати, що саме відбувається.

Останній – третій – модуль ознайомлює з маркерами особистої безпеки та навчає як діяти та куди звертатися у складних ситуаціях.

Важливий елемент даного освітнього курсу – це правила, які, однак, не треба заучувати напам’ять! Варто лише переглянути корисні відео, виконати інтерактивні завдання та спілкуватися на форумі, щоб запам’ятати основні принципи безпечної поведінки під час подорожей, пошуку роботи, знайомства в інтернеті, навчання за кордоном, волонтерства тощо.

Після прослуховування курсу потрібно пройти підсумковий тест не менш ніж на 60% від загальної кількості балів, щоб отримати сертифікат.

За місяць, з часу розміщення курсу «Торгівля людьми: як захистити себе та близьких» на платформі Prometheus, вже поглибили свої знання з протидії рабству 19572 учасників, 85% з яких отримали сертифікати. Слухачі та слухачки активно залишали свої відгуки та рекомендації.

«Дуже сподобався курс, цікаво та доступно подана інформація, яка доповнена ілюстраціями та легко запам’ятовується», зазначив Вадим К., начальник караулу.

Викладач-методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернівецької області Наталія З.: «Дякую за гарний матеріал, доступний, чіткий і надзвичайно актуальний. Інформацію подано доступно, додаткові матеріали і завдання теж цікаві».

Рятувальник Владислав Л. написав: «Той хто володіє інформацією – володіє світом. Прекрасно бути обізнаним та захищеним від злочинців».

Є відсоток учасників, які воліють бути анонімними, але пройшовши курс, поділилися своїми враженнями:

«Спочатку не мав бажання проходити курс, так як вважав що це не актуально в сучасності. Але під час проходження курсу я дійсно зацікавився цією темою і зрозумів, що це не “пережитки минулого”, а відбувається і досі, і з цим потрібно боротися, надавати допомогу людям і насамперед уберегти себе та близьких від здавалося б дуже банальної проблеми, але не усвідомлюючи в пастку може потрапити кожен, навіть пройшовши курс… тепер я хоча б знаю що робити і куди звертатись в разі чого))) Сертифікат мені може і не знадобиться, але як пам’ятка залишиться, буде дуже доречним!»

«Курс “Торгівля людьми: як захистити себе та близьких” виявився надзвичайно корисним та інформативним. Лекції були чіткими, структурованими та насиченими практичними порадами. Завдяки цьому курсу я дізнався про основні ризики торгівлі людьми та отримав важливі знання про те, як захистити себе і своїх близьких. Рекомендую всім, хто хоче підвищити свою обізнаність та бути готовим до можливих небезпек».

«Подобається що дана тема піднята на високому рівні, а отже повинні відбуватись зміни. Навіть не думайте, одразу проходьте цей цікавий курс, отримаєте дуже корисну інформацію, раджу усім!!!!»

Аналіз активної цільової аудиторії курсу та опрацювання коментарів і відгуків, залишених після завершення навчання, дали матеріал для формулювання загальних рекомендацій та ідей щодо просвітницької діяльності з теми протидії торгівлі людьми, зокрема, створення освітніх матеріалів і продуктів.

«Ми раді, що нам вдалося втілити у життя ідею із створення онлайн курсу, та таким чином систематизувати багаторічні напрацювання Карітасу України з тематики протидії торгівлі людьми, – зазначає  керівник програми «Безпечна міграція та протидія торгівлі людьми»Ірина Маєвська.– Велика кількість реєстрацій на курс “Торгівля людьми: як захистити себе та близьких” підтверджує актуальність теми та бажання українців підвищувати власну обізнаність. Нам дуже важливо отримувати конструктивні коментарі від слухачів курсу для планування подальшої просвітницької діяльності. Тому заохочуємо проходити курс, поширювати серед свого оточення та залишати питання, пропозиції, на основі яких команда фахівців Карітасу готуватиме наступні матеріали“.

З дописів слухачів і слухачок розробники курсу дійшли висновку, що існує запит на офлайнові заходи (інтенсиви, зустрічі, лекторії, воркшопи) для працівників державних структур, зокрема ДСНС, соціальної сфери, а також освітян, для яких вагомим мотиваційним чинником проходження навчальних курсів чи вебінарів, зокрема і з теми протидії торгівлі людьми, є зазначення кількості годин та кредитів ЄКТС. Серед нових ідей – створення мобільних застосунків, симуляційні ігри тощо.

Торгівля людьми може трапитися з кожним і кожною! Жодна людина не повинна бути експлуатована чи принижена, а інформований, значить – озброєний!

Якщо ви підозрюєте, що хтось потрапив у ситуацію торгівлі людьми, контактуйте з місцевими правоохоронними органами чи повідомляйте нам:

📍 Карітас Київ:

E-mail: info@caritas-kiev.org.ua; Тел.: (067)-108-00-52

📍 Карітас Івано-Франківськ:

E-mail: caritas-ivano-frankivsk@ukr.net;  Тел.: (068)-322-49-77;  (095)-024-62-16

📍 Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії:

E-mail: caritasdroh@gmail.com; Тел.: (067)-454-48-85

📍 Карітас Одеса:

E-mail: caritasodessa@ukr.net; Тел.: (095)-295-33-30

📍 Карітас Чернівецької Єпархії

E-mail: caritas.chernivtsi@gmail.com, Тел.: (067)-257-17-72

📍 Карітас Хмельницький:

E-mail: caritaskhmelnytskyi@gmail.com Тел: 067-53-65-042

📍 Карітас Тернопіль

м.Тернопіль, вул.Замонастирська 1, Тел: 067-322-03-43

Categories: Новини