Image

З повагою до людей похилого віку

0 Comments

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений ООН. Очевидно, що для Карітасу України, який вбачає опіку над літніми людьми одним зі своїх пріоритетних напрямків діяльності, ця дата – ще одна нагода підтримати стареньких, привернути увагу суспільства до їхніх проблем, показати їм, що вони не самотні у цьому світі – їх шанують, підтримують і цікавляться їхнім життєвим досвідом.

У такий день співробітники Карітасу прагнули організувати заходи, які передбачали не лише роздачу подарунків, а були покликані привернути увагу до проблем старших людей, задіяти їх у різноманітних активностях, показати, що їхній досвід, вміння і підтримка потрібні молодшим поколінням, а також залучити небайдужих людей, особливо молодь.

Так для прикладу у Тернополі журналістів знайомили з проектом «Домашня опіка», де кореспонденти місцевих медіа разом з працівниками проекту на чолі з директором Карітасу о. Андрієм Марчуком змогли завітали в гості до підопічних проекту, які не здатні самостійно пересуватися. У цьому році вирішили не оминути увагою нікого і принесли гостинці кожному. А ще самотні старенькі вдосталь наспілкувалися  і з співробітниками Карітасу, і з журналістами, а ще отримали  Боже благословення від о. Андрія.

Люди старшого покоління – джерело народної мудрості, їхній практичний життєвий досвід – нерозривний місток, який з’єднує покоління. Тому дуже важливими у цей день стали заходи, спрямовані на залучення до спілкування молоді. На заклик Карітасу Івано-Франківськ студенти університетів міста – Технічного університету нафти і газу, Прикарпатського університету ім. В.Стефаника, Прикарпатського юридичного інституту – провели благодійну акцію «Молодь дбає про літніх людей», покликану зібрати кошти та засоби догляду для літніх людей, які живуть в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті. Всього було зібрано 3 465 грн. благодійних пожертв, за які було придбано та передано 294 підгузки, які вкрай необхідні таким людям. «Акція мала на меті привернути увагу студентства і громадськості до проблем хворих самотніх людей похилого віку, а також показати приклад соціального служіння студентів-волонтерів ближнім, які потребують допомоги», – каже виконавчий директор Карітасу Івано-Франківськ Наталя Козакевич.

Не менш цікавим був проект, який ініціював до Дня людей похилого віку Карітас Броди. У місцевому педагогічному коледжі пройшла унікальна фотовиставка «…Немов ковток свіжого повітря…», яка представила фото, що ілюструють дев’ять історій з реального життя літніх людей, учасників проекту «Місце зустрічі: Діалог».  Людей, через долі яких пройшла вся історія ХХ століття. Ніхто не залишився байдужим до цієї виставки. «Стандартним стереотипом літньої людини є квола, знедолена людина в хустинці або без, про це пишеться у віршах, співається в піснях. Але ці стереотипи потрібно ламати, – ділиться враженнями студентка коледжу Марія Білик. – Ця виставка саме про таких людей, які, попри свій вік, пережиті негаразди  – сучасні та ініціативні, як то кажуть, «в тренді». Вони надихають любити своє життя, цінувати кожну хвилину. Вони – дивовижні, дякуємо їм за це!».

З нагоди Дня людей похилого віку понад 110 самотніх людей літнього віку отримало допомогу від Карітасу Київ (продуктові набори, медикаменти, а також підгузки для тих, кому вони потрібні). «Зараз маємо дуже неспокійний час в Україні, тому ми дуже раді, що завдяки жертводавцям маємо можливість не забувати і про цих стареньких людей. Ці продукти та медикаменти стали для них виявом уваги і любові, важливою матеріальною допомогою, за що вони щиро вдячні. Від себе особисто та від усіх цих літніх людей висловлюю щиру подяку всім, хто долучається до надання допомоги стареньким», – підсумовує о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

Тим часом Дитячий центр Карітасу Харків запросив на свято своїх підопічних – дітей з родин, які опинились у важких життєвих обставинах – разом з бабусями. Щоб відзначити День людей похилого віку, команда центру провела для гостей цікаві конкурси, вікторини, творчі завдання, які передбачали спільне виконання завдань бабусями та онуками, що допомагало укріпленню зв’язку між поколіннями. «Готуючи захід, ми прагнули приділити належну увагу дуже талановитим, мудрим людям – жінкам похилого віку, нашим бабусям, – говорять співробітники центру. – Про них часто забувають, але саме вони часто є тією силою, яка сприяє покращенню психологічного клімату в родинах. Тому і вирішили подарувати їм трошки свята». Спільне чаювання зі смаколиками та кіносеанс стали приємним завершенням чудового свята.

Цікавим було свято і в Дніпрі, яке розпочалося з вітання та благословення від директора БО “БФ “Карітас Донецьк” отця Василя Пантелюка. А потім були виступ хорової групи працівників фонду, проникливі пісні і вірші від дітей проекту «Дитячий простір» та учасників клубу «Сеньйори та сеньйорити», зворушливий відеоролик від гуртка «Телешкола» Єдиного центру соціальних послуг. Вітали своїх підопічних і у Коломиї, де відбулося свято, під час якого відвідувачі дитячого соціального центру привітали підопічних проекту «Домашня опіка» та літніх учасників Університету Третього віку невеличкою концертною програмою і спільним чаюванням. Карітас Запоріжжя потішив стареньких виступом лікаря-реабілітолога, яка поділилась авторською методикою та дала поради, як літнім людям зберегти здоров`я на довгі роки. Родзинкою свята став виступ співака-барда Володимира Козеровського з українськими піснями на вірші запорізьких поетів, незважаючи на поважний вік, всі присутні охоче підспівували та навіть танцювали!

День людей похилого віку відзначився різними заходами, але всі вони засвідчили небайдужість співробітників Карітасу до проблем літніх людей, адже це можливість звернути увагу суспільства на ситуації, в яких часто опиняються люди в старості. Карітас щодня, незалежно від святкових дат, опікується ними, але користується нагодою, аби привернути ширшу увагу до потреб людей похилого віку, на проблеми демографічного старіння населення і необхідність знайти способи, які полегшать якість життя людей старшого віку.

Categories: Новини