Відбувся тренінг для співробітників Карітасу “Короткочасна терапія, орієнтована на вирішення проблемних ситуацій”

В кінці жовтня поточного року, в Славському, Львівської області, відбувся тренінг для психологів та координаторів проекту «Мобільна робота з молоддю» Карітасу України.

На тренінгу з теми «Короткочасна терапія, орієнтована на вирішення проблемних ситуацій» учасники познайомились з унікальним методом консультування, що орієнтований на вирішення проблемних ситуацій (Solution Focused Brief Therapy, SFBT).

Програма тренінгу передбачала розгляд історичних передумов розробки підходу, ознайомлення з фундаментальними засадами підходу та основними техніками. Особливу увагу було присвячено практичному відпрацюванню навичок консультування в рамках даного підходу.

«В проекті «Мобільна робота з молоддю» працюють психологи-консультанти, соціальні працівники та педагоги-консультанти, які кожен день мають контакт з людьми: дітьми та підлітками. Для нас дуже важливо, щоб ці спеціалісти мали ефективні інструменти роботи з нашими клієнтами. Короткострокове консультування – це швидкий ефективний інструмент, який дає хороші результати і показники. Це мотивація людини на її власних ресурсах», – обґрунтувала важливість навчання співробітників Ірина Пухняк, менеджер проекту «Мобільна робота з молоддю» Карітасу України.

Від запрошених тренерів Тараса Брижоватого та Оксани Волгіної учасники тренінгу отримали уявлення про історію розробки та ключові концепції короткочасної терапії, орієнтованої на вирішення проблемних ситуацій. Працівники Карітасу розглянули роль консультанта, а також відпрацювали навички проведення консультування із застосування технік короткочасної терапії.

«Було корисно, цікаво та пізнавально. Це наче ти ще ростеш на щабельку вище. Я соціальний працівник, а тут змогла відчути себе психологом; алгоритм такого консультування дає позитивні плоди», – зазначила учасниця тренінгу Іванна, соціальний працівник Єдиного центру соціальних послуг Карітасу Донецьк в м.Дніпро.

Варто зазначити, що на другий день заходу учасники, які приїхали зі всіх куточків України, мали змогу піднятись на гору Захар Беркут та помилуватись прекрасними карпатськими краєвидами. Після екскурсії учасники продовжили цікаве і змістовне навчання з новими силами та натхненням.

Оксана Волгіна впевнена, що спеціалісти Карітасу зможуть використовувати метод короткочасної терапії в роботі з підростаючим поколінням: «Підлітки зможуть вирішити свої проблеми, відчути турботу Карітасу про них. Побачать таке безпечне середовище в яке вони зможуть прийти та поспілкуватись сам на сам з консультантом і обговорити ті питання, які не наважуються обговорити з іншими людьми або батьками

Тарас Брижоватий каже що наразі в державі недостатньо надається соціальних послуг, які могли би попередити суспільно негативні явища. Така ситуація склалась через брак спеціалістів та служб, які ці послуги надають: «Ця сфера не зовсім є престижна для спеціалістів та організацій, коштів на ці програми є обмаль, тому держава і громадські організації, донори, благодійні фонди мають звернути увагу на те що вчасна робота з молоддю дозволяє зекономити потім величезні кошти і попередити суспільно негативні явища на рівні держави».

Він також зазначив, що випадки насилля в середовищі підлітковому і дитячому – це дуже серйозна проблема. «В школах проблема боулінгу зараз піднімається на рівні міністерства. Те що Карітас працює з такою молоддю, із дітьми, чиї родини знаходяться в складних життєвих обставинах є хорошим вкладом організації в профілактику негативних явищ в суспільстві», – зазначив експерт.

(Якщо нижче не відображаються фото – оновіть сторінку, будь ласка, натиснувши Ctrl+R або F5)

Тренінг: Короткочасна терапія, орієнтована на вирішення проблемних ситуацій