Виховання нової генерації

Цінність людського життя
16.08.2010
30 липня працівники Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ провели просвітницьку зустріч з елементами тренінгу для дітей. Зустріч відбулася у рамках проекту «Психологічна та соціальна підтримка дітей трудових мігрантів». Учасники заходу спілкувалися на тему: «Цінність людського життя».

З метою емоційного розвантаження психологом вже на початку зустрічі  було запропоновано дітям  поділитися гарним настроєм, намалювавши свої  внутрішні відчуття й переживання. Адже саме відсутність належного рівня уваги, батьківської любові, сімейного затишку і родинного захисту формує  у дитячих серцях відчуття психологічного дискомфорту та внутрішнього дисбалансу загалом.

Провідним завданням зустрічі було сформувати у дітей вміння аналізувати свої почуття, думки, бажання. Стимулювати й активізувати підлітків до дієвості, творчості у житті; реалізувати свої вміння щодо планування власного майбутнього, розвивати зацікавленість і потребу в саморозвитку кожного учасника зокрема.

Доброзичлива й спокійна атмосфера сприяла активній співпраці учасників. Виконуючи ряд вправ («Успіх у житті…», «Аркуш мети», «Лист до себе в майбутнє»), учасники вкотре переконалися, що ні матеріальне збагачення, ні кар’єрний ріст не є тими провідними цінностями, що складають сутність людського життя. Адже  «Щастя – не слова , не гроші, Все це минає. Щастя – це люди хороші, Шана людська… Там, де складніше, де важче, Швидше знайти його вдасться».

Тому кожен із учасників намагався відповідно до поставленої перед собою мети відшукати оптимальні шляхи її досягнення, глибше осмислити свої потреби, прагнення та цінності, а найголовніше – навчитися дорожити кожною хвилиною життя, цінити його навіть тоді, коли воно чомусь не складається, коли у ньому більше знегод, ніж радощів.