Image

У Європейський день боротьби з торгівлею людьми Карітас нагадав про актуальність проблеми для України

0 Comments

Щороку 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. У цей день Карітас України ще раз прагне привернути увагу суспільства та державних структур до проблеми, яка, незважаючи на свою певну прихованість і зовнішню «незначимість», набирає все більшої актуальності, стосуючись багатьох українців. Економічна криза, зростання кількості переселенців, відсутність можливостей працевлаштування, особливо в невеликих містах – всі ці причини штовхають людей на необдумані  кроки, які можуть зробити їх жертвами торгівлі людьми.

Карітас України має багаторічний досвід діяльності у напрямку запобігання торгівлі людьми, зокрема, шляхом впровадження проекту  «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми» у п’яти областях України – Київській, Харківській, Одеській, Львівській та Івано-Франківській.

З отриманням Україною безвізового режиму з країнами Євросоюзу ризик потрапити у пастку лише зріс, адже люди часто довірливо відгукуються на заманливі оголошення про працю за кордоном. Тому інформування про ризики є ключовим для діяльності Карітасу за даним напрямком. Співробітники Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії – координатор проекту по протидії торгівлі людьми Галина Космін та національний координатор Карітасу України Наталія Голинська, разом  з волонтерами прийняли участь в акції у зоні сервісного обслуговування перед пунктом пропуску «Шегині». Всі подорожуючі отримали інформаційні буклети, листівки, а також нагоду одержати кваліфіковані консультації щодо працевлаштування за кордоном і безпеку під час подорожей. Акція була проведена за підтримки та у партнерстві з Львівською обласною державною адміністрацією та Державною прикордонною службою України.

Такі ж проблеми актуальні і для східних областей України, тому день боротьби з торгівлею людьми став доброю нагодою для співробітників проекту з Карітасу Харків закликати всіх зняти «рожеві окуляри» і реалістично дивитись на приманливі обіцянки «сучасних работорговців». А інформувати поїхали до невеличких міст, де люди особливо потребують об’єктивної інформації. В Люботині був проведений тренінг для  працівників загальноосвітніх закладів міста, служби у справах дітей, спрямований на організацію роботи з питань протидії торгівлі людьми серед дітей та учнівської молоді. А у сам день 18 жовтня пройшли профілактичні бесіди з питання торгівлі людьми для учнів дев’ятих, десятих та одинадцятих класів шкіл міста. Спільно з Вовчанським районним центром зайнятості та проектом «Безкоштовна правова допомога» був проведений захід для безробітних на тему безпечного працевлаштування та перебування за кордоном в розрізі проблеми сучасного рабства.

За роки незалежності України понад 160 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми – це лише офіційні дані МОМ. Проте ця цифра може бути в декілька разів більшою, оскільки далеко не кожен готовий визнати себе жертвою.  Майже 90 % потерпілих осіб постраждали саме від трудового рабства – здебільшого за кордоном, а 10% – зафіксовано в Україні.  Акції,  присвячені Європейському дню боротьби з торгівлею людьми – #WalkForFreedom – пройшли у 600 містах 50 країн світу. В Україні до них долучилися сім міст: Київ, Дніпро, Луцьк, Маріуполь, Миколаїв, Одеса та Тернопіль.  Карітас Київ також активно підключився до акції, взявши участь у традиційній ходьбі на Майдані Незалежності. Співробітники та волонтери розповідали киянам та гостям столиці про сучасне рабство та як захистити себе від нього та допомогти тим, хто потрапив у ці тенета. Участь у ході взяли більше сотні активістів. Усі вони були одягнуті здебільшого у темний одяг та тримали в руках чорні парасолі й мали жовті пов’язки із іменами осіб, потерпілих від торгівлі людьми, які стали «Вільними». Подібна акція відбулася і в Івано-Франківську, де на Вічевому майдані провели інформаційно-просвітницьку акцію «Кожен постраждалий має право на допомогу». Організаторами акції виступили Карітас Івано-Франківськ УГКЦ спільно з Департаментом молодіжної політики та спорту міста та Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Волонтери роздавали франківцям листівки та розповідали про проблему торгівлі людьми і безпечну міграцію, а також інформували про можливість отримання допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Традиційно активно підготувались до цієї дати в Одесі. Фактично, весь жовтень був присвячений інформуванню городян про ризики і небезпеки, які можуть чекати на необачних шукачів пригод. Співробітники Карітасу провели шість інтенсивних тренінгів з попередження торгівлі людьми та трудової експлуатації для студентів Одеського національного університету ім. Мечникова, обласного медичного училища, вищого професійного училища автомобільного транспорту, учнів середньої загальноосвітньої школи № 106, а також в обласному центрі зайнятості. 16 жовтня у місті пройшла акція  #WalkForFreedom, у якій взяло участь понад 80 осіб, одним з організаторів її виступив Карітас Одеса. Учасники пройшли центральними вулицями міста, роздаючи листівки з інформацією про сучасне рабство і з історіями людей, які в силу різних обставин опинилися в неволі.

«Акція проходить по всьому світі, – відмітила координатор проекту  Карітасу Одеси Світлана Колодчин,  – і нам важливо відчувати свою причетність до актуальної проблеми. Ми хочемо привернути увагу городян, що, хоча рабовласницький лад давно минув, проблема продовжує жити у сучасному світі. Незважаючи на те, що ми  живемо в інформаційному суспільстві, інформації про це все одно бракує. Ми хочемо сьогодні звернути увагу всіх – треба бути обережним самому, ділитись інформацією з іншими, адже тільки так ми можемо не допустити попадання людей у рабство».

Categories: Новини