У Львові провели круглий стіл щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб

У Львові науковці, представники влади та громадського сектору провели круглий стіл «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб». Ініціатори заходу, Національний університет «Львівська політехніка» та благодійний фонд «Карітас України», мали на меті проаналізувати теоретичні напрацювання і практичні вирішення запитів вимушених переселенців та їх інтеграції у громади. До обговорення особисто долучився Рафал Вольскі, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові, адже саме польський досвід запозичений для багатьох проектів допомоги переселенцям в Україні.

Круглий стіл включав 2 блоки: висвітлення актуальних викликів інтеграції внутрішньо переміщених осіб та презентацію моделі інтеграції на прикладі трьох соціальних проектів. Організатори дискусії окреслили гостру потребу систематизувати існуючі та виробити рекомендації, шляхи допомоги ВПО, актуальні на четвертому році гуманітарної кризи в Україні.

За новими даними, які озвучили учасники дискусії, в Україні 1,7 млн вимушених переселенців. Якщо у 2014-му році підтримку ВПО розпочинали з оперативного надання базової гуманітарної допомоги, то у 2018-му актуальними будуть питання інтеграції, реалізації прав та гарантій, соціального захисту. Важливою потребою вимушено переміщених осіб стала також допомога з наданням психо-соціального супроводу сімей та підтримки духовним наставництвом. Як сказав учасник дискусії, Владика Володимир Груца, єпископ Львівської Архиєпархії  УГКЦ: «Свята Родина теж свого часу були переселенцями».

Напрацювання моделей громадського сектору представив «Карітас України». Цього року фонд розпочав реалізацію трьохрічного новаційного соціального проекту «Створення центрів підтримки сім’ї як моделі інтеграції ВПО  та місцевого населення в Україні», співфінансованого програмою співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Проект вже функціонує у 8-х містах на Сході і Заході України, де сім’ї внутрішньо переміщених осіб, а також місцеві родини, зокрема учасників АТО, спільно працюють з фахівцями: асистентами родини, психологами та кейс-менеджерами – експертами з соціального та психологічного супроводу.

«Важливо, щоб людина могла віднайти себе на новому місті поселення і в перспективі утримувати свою родину, не будучи залежною від постійної допомоги. В цьому контексті підтримка сім’ї і відновлення сімейних стосунків є базовим рівнем для відбудови Діалогу, комунікації, прийняття та пробачення. І це не просто проблеми конкретної домівки, а питання розвитку нашого суспільства в цілому, через творення локальної спільноти. Якою вона буде? Це залежатиме від прийняття місцевим населенням та відкритістю на внесення свого потенціалу самих переселенців», – резюмував Максим Бондаренко, автор проекту та національний координатор Карітасу України.