Image

Центри підтримки сім’ї – новий проект Карітасу спрямований на налагодження порозуміння

0 Comments

На початку липня впродовж тижня у стінах Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії проходило навчання з нагоди старту нового проекту «Створення Центрів підтримки сім’ї в якості моделі інтеграції внутрішньо переселених осіб і приймаючих громад в Україні», що реалізовується за підтримки Карітасу Польщі та співфінансований у рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща. Коломию відвідали представники Карітасу з Дрогобича, Івано-Франківська, Харкова, Запоріжжя, Кам’янського та Кривого Рогу.

Старт проекту поблагословив Владика Василь Івасюк єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії. Під час вишкілу, серед інших спікерів, слово надали польським партнерам. Віце-президент Карітасу України о. Андрій Нагірняк виступив із темою «Етичні стандарти та спільнота творення», а Оксана Іванкова-Стецюк розкрила слухачам моделі інтеграції вимушених переселенців серед місцевого населення. Родзинкою навчання став тімбілдинг – практика командоутворення, що є важливим аспектом у роботі із бенефіціарами в рамках реалізації проекту.

 

«Ідея проекту зародилася ще рік тому, коли ми відчули, що недостатньо надавати лише гуманітарну допомогу. Ми спільно з нашими польськими партнерами розробили аналіз потреб людей і зрозуміли, що більш стратегічна мета – навчити людей жити разом. В основі цих стосунків лежить сім’я. Наші методисти розробили необхідні програми і ми маємо майже три роки для того, щоб їх впровадити», – розповідає Максим Бондаренко, національний координатор Карітасу України. За його словами, події останніх трьох років на сході України принесли всім нам чимало травм та страждань, однак одночасно з тим, ми отримали нові виклики, котрі, при правильному підході, можуть дати нам цінні плоди.

Основний акцент у проекті буде звернено на взаємовідносини сім’ї, налагодженню порозуміння між поколіннями, що, на думку координаторів та організаторів проекту є вкрай важливим, оскільки всі ми  походимо з сім’ї. Сім’я як одиниця займає особливе місце в організації соціальної допомоги. Для прикладу, в Польщі допомогу членам родини надають насамперед органи місцевого самоврядування – районні центри з надання допомоги сім’ї, основна мета діяльності яких – надання допомоги і соціальної інтеграції цільовим групам, визначених законодавством: дітям, сім’ям, літнім людям, особам хворим та з інвалідністю.

Одним із завдань Центрів є допомога тим, хто відчуває труднощі в інтеграції у суспільство, або хто отримав статус вимушених переселенців. Центр організовує комплекс соціальної підтримки (пакети послуг) – соціальної допомоги для окремих груп клієнтів, використовуючи ресурси місцевих громад. Соціальну підтримку розуміють як: розвиток вмінь, необхідних для самостійного та активного життя, організацію в суспільстві допомоги зі сторони родини, інших осіб, груп, громадських організацій та установ і надання фінансової, матеріальної допомоги, а також інші дії на засадах, окреслених законом про соціальну допомогу. Важливим у роботі з родиною є сімейний Асистент. Його призначають в момент виникнення труднощів, і він виконує опікунчо-виховну роль. Асистент сім’ї працює з сім’єю за її згодою та за активної участі членів сім’ї у робочому процесі, мотивуючи сім’ю до активної співпраці в реалізації визначенкого плану роботи.

Проект «Створення Центру підтримки сім’ї в якості моделі інтеграції внутрішньо переселених осіб і приймаючих громад в Україні» несе  у собі глибоку мету: процес об’єднання та інтеграції українців.

Основна мета роботи Центрів підвищити рівень соціальної інтеграції між ВПО та місцевим населенням, шляхом створення спільного рівня спілкування між особами. Зокрема між ВПО і місцевих родин (включаючи також членів їх сімей; осіб, що постраждалих від військових конфліктів), використовуючи спільні потреби: творче дозвілля, освіта, обмін інформацією та досвідом. А також між малозабезпеченими сім’ями та Асистенти сім’ї: співробітники Карітас допомагають у зав’язуванні соціальних контактів, особливо з органами місцевого самоврядування, освітніми закладами, які допомагають і покращують соціальну адаптацію проводячи різного роду тренінги, зустрічі в групах, інтеграційні заходи та терапевтичні заняття.

Результати досліджень та рекомендації свідчать про гостру необхідність покращення комунікації між різними соціальними групами в Україні (ВПО, місцеві громади, сім’ї, які під час війни втратили когось із близьких – це стосується однаковою мірою як ВПО так і  місцевого населення), та бюрократичними установами, а також (необхідність) психо-соціальної допомоги (знизити рівень стресу, повірити у власні сили, відкритись на добросусідську підтримку, подолати стереотипи).

Categories: Новини

Залишити відповідь