Image

Традиційні різдвяні вечері за підтримки Карітасу

0 Comments

Різдво і Святвечір –традиційна пора, коли за святковим столом збирається родина, час колядок і приємних розмов, подарунків та побажань. На жаль, не у кожну оселю приходить свято. Тому щороку Карітас намагається допомагати тим, хто найбільше потребує святкового настрою – родинам загиблих в АТО, самотнім літнім людям, безпритульним, дітям з кризових родин тощо.

Традиційно у Навечір’я Різдва Христового Блаженніший Святослав розділив у Патріаршому соборі Воскресіння Христового трапезу з родинами загиблих в АТО, які прибули з різних областей України на спільний Святвечір.

Вечеря була організована спільно Карітасом Київ та Департаментом військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. Разом з Блаженнішим Святославом у вечері взяли участь Єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф (Мілян), президент Карітасу України Андрій Васькович, синкел соціального служіння Київської архиєпархії, директор Карітасу Київ о. Роман Сиротич, керівник Департаменту військового капеланства о. Любомир Яворський та священики собору. Всього на вечері були присутні понад 100 осіб

Перед вечерею відбулася Панахида за загиблими воїнами, на якій згадували тих, хто ціною свого життя відстоював територіальну цілісність та свободу України. Свята вечеря розпочалась із спільної молитви та привітального слова Блаженнішого Святослава, який висловив велику радість, що у Навечір’я Різдва має можливість бути разом із присутніми, побажав усім Божої благодаті та миру. «Цього року я хотів вперше заколядувати із тими, кому сьогодні, можливо, найважче – з родинами загиблих наших воїнів, які віддали своє життя за волю України. Це матері, батьки, жінки, діти тих наших воїнів, яких сьогодні вже немає з нами», – сказав Блаженніший Святослав.

На вечері панувала  тепла родинна атмосфера – спільно співали колядки, бажаючи один одному радості і любові, а головне – миру, куштували традиційні для українського святвечора страви. А ще мали гарну  можливість поспілкуватися із Блаженнішим Святославом, який підходив до кожного, аби розділити спільно радість Різдва.

«Хочемо висловити щиру подяку всім людям доброї волі, які долучились до того, щоб ця Свята вечеря відбулася. – розповідають організатори події з Карітасу Київ. – Завдяки цьому родини загиблих героїв відчули, що є люди, яким вони не байдужі і які готові підтримати і бути з ними поруч».

Тим часом у Карітасі Самбірського-Дрогобицької єпархії провели святу вечерю для самотніх і безпритульних, організовану на базі Спільноти Взаємодопомоги «Наша Хата», мешканці якої розважали всіх присутніх святковим вертепом. Гостей привітали Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Григорій (Комар) та директор Карітасу о. Ігор Козанкевич. Вони зазначили, що Різдво змінює серця, стирає біль і образи та породжує бажання творити добро та подякували всім, хто не побоявся відкритися на цю радість і допоміг створити незабутнє свято для потребуючих.

Різдво, а особливо Святвечір – родинне свято, тому у Тернополі зібрались за святковим столом підопічні благодійної їдальні та родини, які задіяні у проекті «Мобільна робота з молоддю». Розпочалася акція із благословення та вітального слова заступника директора Карітасу Тернопіль о. Романа Завгороднього, а відчути дух родинного тепла допомогли діти, потішивши гостей вертепним дійством. Так дух Різдва прийшов до людей, які, потрапивши у тяжкі життєві обставини дещо зневірились і втратили віру в добро, а на вечері кожен зміг відчути теплоту, підтримку та любов.

Карітас  Коломия вперше провів Святвечір у своєму Центрі нічного перебування для бездомних. Вечерю приготували парафіяни Церкви св. Миколая, а поблагословити всіх присутніх прибув Владика Василь Івасюк, котрий благословивши їжу, скуштував куті разом із підопічними Карітасу. А ще всі мали смогу послухати колядок, у виконанні наймолодших вихованців Карітасу.

Традицію проведення Святої Вечері для потребуючих підтримали і представництва Карітасу, які знаходяться на Східній Україні. Працівники Карітасу-Донецьк у м. Дніпро звіщували про народження Христа яскравим Різдвяним вертепом. Цікавий сценарій, гарні костюми, піднесений настрій і Дух Різдва перетворили виставу на чарівне дійство, до якого ніхто не залишився байдужим.

Для переселенців Святвечір – по своєму сумне свято, коли згадується рідний дім, близькі, які не поруч, тому так важливо принести їм трошки дива. Таким стало свято яке провели за участі Карітасі Запоріжжя. Екзарх Донецький Владика Степан (Меньок), директор  Карітасу Запоріжжя о. Андрій Бухвак, Єпископ-помічник Ян Собіло РКЦ та духовенство УГКЦ Запоріжжя привітали внутрішньо переселених осіб із Різдвом Христовим та організували для них  Спільну Святу Вечерю. В програмі заходу була як сама вечеря так і вертепна вистава, привезена зі Львова. Всі присутні були вдячні організаторам за такий захід, адже більшість із них все ще не має власного житла, а тут їх об′єднали за спільним столом, де вони мали змогу ближче познайомитись, поспілкуватися та розділити радість Різдва Христового.

 

Categories: Новини

Залишити відповідь