Image

Тернопільський Карітас вчить кризових дітей та дітей переселенців об’єднуватись заради перемог

0 Comments


20.10.2014, Тернопіль
Нещодавно тернопільський Карітас організував для дітей із багатодітних, малозабезпечених та кризових родин спортивно-патріотичні «Козацькі забави». 15-ро дітей мали змогу показати свою спритність, мужність, швидкість та кмітливість. Команди наввипередки змагалися одна з одною, щоби довести не просто свою першість, а і вміння змагатись командно.

Мета акції – привернути увагу до славного минулого нашої країни, пов’язаного з українським козацтвом та заохотити дітей до здорового способу життя. Дба
ти про своє здоров’я і знаходити альтернативи для проведення вільного часу – одні з головних завдань при роботі із кризовими підлітками у місцевому Карітасі.



«Беручи участь в даних заходах, спершу діти головною ціллю вважають отримати приз за першість. І вже згодом розуміють, що позитивні емоції, азарт, дружба, весело проведений час бувають значно важливішими подарунками, аніж щось матеріальне.

Підлітки зазвичай перебувають у пошуку за гострими емоціями та враженнями, саме тому вважаємо за необхідне показати їм різноманітні шляхи, як можна у конструктивний спосіб досягнути даних відчуттів. Поїздки, конкурси, змагання, творчі вечори та багато інших заходів, – які ми щораз організовуємо для них, – допомагають дітям проявити себе, збагатити свій внутрішній світ, відкрити для себе нові можливості», – розповідає Наталя Коцюба, місцевий координатор роботи з дітьми і молоддю.

Також небайдужим є місцевий Карітас і до переселенців зі сходу України та Криму. В міру можливих ресурсів вимушеним переселенцям надається допомога у вигляді продуктів харчування, одягу, медикаментів, соціальної та психологічної підтримки.

Багато громадських організацій міста теж долучаються до такої справи. Зокрема, днями тернопільський Карітас,Управління освіти і науки Тернопільської міської ради та ГО «Молодіжний центр розвитку «МІСТ» провели акцію «Дружнє місто» для дітей, які приїхали з Донеччини, Луганщини, Криму. Також на захід запросили дітей з Тернопільщини, батьки яких перебувають зараз в зоні АТО. Під час акції переселенців знайомили з історією міста у формі квесту, забавляли, розважали, намагались познайомитись і стоваришуватись. А батьки тим часом виготовляли обереги для дітей.

В акції взяли участь майже 100 дітей. Діти відвідали Тернопільський замок, Домініканський костел, Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів та бібліотеку-музей «Літературне Тернопілля». У місцевому Карітасі переконані, що таке цікаве і пізнавальне дозвілля для дітей та їх батьків ствоює можливості спілкування, взаємопідтримки, обміну інформацією про громадські об’єднання міста, куди сім’ї можуть звертатися, та про допомогу, яку вони можуть отримати.

«В нашому Карітасі із дітьми з проблематичних родин виділилась в окрему ланку діяльності ще у 1999 році і розпочалась вона з надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям з кризових багатодітних і малозабезпечених родин. Вже згодом ця діяльність включала і організацію їхнього дозвілля у вигляді літніх таборів. Ще пізніше було організовано мобільну роботу з дітьми і молоддю безпосередньо на вулиці.

Сьогодні місцевий Карітас високоякісно і комплексно опікується загалом 91 потребуючою сім’єю і понад 200 дітьми і молоддю. Ми надаємо їм медичну, психологічну, інформаційну та юридичну допомогу і захист. Окрім забезпечення базових потреб, велику увагу приділяємо духовному, креативному та психо-соціальному розвитку. У цьому році, звісно, всіма можливими способами і силами працюємо з вимушеними переселенцями, дітьми постраждалих і померлих під час подій Євромайдану та конфлікту на сході нашої країни», – каже Наталя Коцюба.

Categories: Новини

Залишити відповідь