Image

«Життя надвоє: з Тобою і без Тебе»

0 Comments


Опубліковано збірку листів дітей трудових мігрантів 21.03.2011 17 березня в Івано-Франківському прес-клубі реформ відбулась презентація збірки листів і малюнків дітей, чиї батьки проживають закордоном. Збірку названо «Життя надвоє: з Тобою і без Тебе». З ініціативи Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ спільно зі Службою у справах дітей і Управлінням освіти і науки міськвиконкому було організовано конкурс на кращий малюнок, вірш і лист до батьків, які перебувають закордоном.



На конкурс надійшло понад 150 робіт, найкращі з яких увійшли до збірки «Життя надвоє: з Тобою і без Тебе». У збірці представлено реальні життєві історії дітей, сім’ї яких розділила робота в іншій країні. У кожному листі, вірші, малюнкові – дитячі прикрість, сум і біль від нестачі батьківської опіки і любові. Для більшості з цих дітей батьківські обійми та материнська ласка є лише спогадами, а момент розлуки став найболючішою миттю їхнього життя.

«Видання збірки – це можливість розповісти всім про сподівання, труднощі, успіхи і розчарування тих дітей, які тривалий час не мають можливості спілкуватися з батьками. Ми сподіваємося, що цей крик дитячої душі буде почутий не лише батьками-заробітчанами, але й політиками, які несуть відповідальність за те, що українці змушені виїжджати закордон у пошуках кращого заробітку», – розповів отець Володимир Чорній, директор Карітас Івано-Франківськ УГКЦ. Більшість таких дітей, за словами досвідченого психолога Людмили Максим’юк, після від’їзду батьків закордон перебувають у депресії, стають тривожними та замкнутими, відчувають образу на батьків, які їх покинули.

Як розповіла Леся Дорош, керівник проекту по соціально-психологічній роботі з дітьми трудових мігрантів, у Карітасі діти мають можливість спілкуватися з психологом, відвідувати тренінги, розвивати свої здібності у різноманітних гуртках, відпочивати у літніх таборах, і головне – спілкуватися зі своїми ровесниками, які опинилися у такій самій неприємній ситуації. Як результат, у дітей покращується самооцінка, вони належним чином розвиваються, наче заново відкривають себе. Стають більш сміливими і відкритими по відношенню до інших людей.

Видання збірки фінансово підтримала єпархія міста Грац (Австрія). Перший тираж – 500 примірників, буде розповсюджено в школах і дитсадках міста, збірку також отримають психологи та соціальні педагоги. Частину примірників буде надіслано в єпархії УГКЦ закордоном, щоб з ними могли ознайомитись українські заробітчани.

Categories: Новини

Залишити відповідь