Image

Понад 1500 дітей вимушених переселенців отримають професійну соціально-психологічну допомогу у 6 містах України

0 Comments

08.06.2015, Україна
Карітас України започатковує роботу 6 центрів опіки дітьми вимушено переселених осіб з зони збройного конфлікту на Донбасі. «Простори, дружні до дитини» працюватимуть для дітей віком від 3 до 12 років у Харкові, Дніпропетровську, Слов’янську, Святогірську, Одесі та Києві.

«Насамперед наша діяльність спрямована на надання психологічної допомоги вимушено переселеним дітям. Такі центри – це комфортний простір для їх спілкування, відпочинку, навчання і самовираження, що є передумовою для зниження почуття гніву і тривоги.

Залучатимуться до різноманітних заходів «Просторів, дружніх до дітей» і рідні дітей. Додатково, аби сприяти якнайкращій соціалізації переселених з зони збройного конфлікту, очікується, що близько 25% підопічних становитимуть місцеві діти з багатодітних і малозабезпечених сімей», – розповідає Ксенія Буханець, керівник мережі дитячих центрів.

Психосоціальну допомогу тут надаватимуть професіонали, які мають досвід у дошкільному вихованні, педагогіці та психології дітей різних вікових груп. Кожен з 6 центрів набирає 4 групи по 25 дітей, аби забезпечити їм належну увагу і турботу. Загалом проект охопить понад 1500 дітей. Передбачається, що «Простори, дружні до дитини» працюватимуть з 1 червня до кінця 2015 року. Впродовж цього часу кожна група зможе безкоштовно відвідувати заняття двічі на тиждень.

Окрім індивідуальних та групових консультацій і сесій, центри надаватимуть підтримку дітям і дорослим в кожному регіоні дистанційно, забезпечуючи послуги більшій кількості ізольованих громад в найбільш потребуючих районах. Тут працюватимуть телефонні «гарячі лінії», за номерами яких вимушено переселені особи зможуть отримувати експертні консультації і поради.  

Це не перший проект Карітасу України, спрямований на допомогу сім’ям з дітьми, які постраждали від гуманітарної кризи в Україні. Впродовж останнього року на базі регіональних організацій в 12 областях забезпечено опіку та надання гуманітарної допомоги для більш ніж 60 000 потребуючих осіб. Підхід до надання допомоги працівниками Карітасу є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих категоріях: неповнолітні діти, вагітні жінки та жінки, які годують грудьми, люди похилого віку, неповносправні, невиліковно хворі, родини з одним годувальником, одинокі матері/батьки, багатодітні (більш ніж 5 членів) сім’ї.

«Велику допомогу для здійснення такої масштабної діяльності нам надають наші закордонні партнери, зокрема, уряди США, Польщі, Німеччини, Євросоюзу, також Карітаси Чехії, Швейцарії, Франції,  Канади, Іспанії, Німеччини, Польщі, США – загалом за останній рік на подолання гуманітарної кризи ми спрямували близько 5 млн. євро.  Мережу дитячих центрів «Простори, дружні до дитини»  фінансує Католицька Служба Допомоги за кошти уряду США та Карітас Австрії.

Також ми постійно координуємо свою діяльність та співпрацюємо з іншими неурядовими організаціями, такими як Дитячий фонд ООН (UNICEF), Офіс з координації гуманітарних ситуацій (UNOCHA), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR) Комісія із гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ECHO), Світова продовольча програма (WFP), також із органами державної влади. Адже лише спільними зусиллями ми можемо виявляти найгостріші проблеми та надавати допомогу вчасно, ефективно і тим, хто її найбільше потребує», – переконана Ксенія Буханець.

Categories: Новини

Залишити відповідь