Осередки Карітасу долучились до відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми

Співробітники проекту «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми», який впроваджується у п’яти містах України за фінансової підтримки Карітасів Франції та Іспанії, разом з партнерами взяли участь у заходах, покликаних привернути увагу громадськості до цього ганебного явища і не допустити зростання випадків потрапляння наших співгромадян в сучасне рабство.

Представники Карітасу Київ разом з партнерськими організаціями вийшли на Майдан Незалежності, аби поінформувати про ризики та небезпеки торгівлі людьми, а також про діяльність Консультаційного центру, який має на меті сприяти соціальній та професійній інтеграції осіб, які постраждали від дій сучасних «рабовласників», інформувати населення про ризики, з якими вони можуть стикнутись у пошуках роботи чи в інших ситуаціях. Адже, за даними експертів, нині кожен п’ятий українець готовий погодитися на ризиковану пропозицію працевлаштування. Останні роки показали тенденцію до появи нових форм експлуатації, зокрема торгівлі людьми з метою залучення до збройних конфліктів. На акції соціальні працівники розподіли історію Олександра, якого із власного дому викрали бойовики і тримали понад місяць, примушуючи виконувати непосильну роботу, в тому числі і на лінії зіткнення. Стрімко розвивається ще один вид рабства – наркотрафік – чоловіків вербують у Росію для перевезення наркотиків, обіцяючи високі гонорари,  каже Алла Кочубей, координатор проекту: «Спершу від кількох днів до тижнів хлопці перевозять якусь техніку. В один момент їм дають пакунок із наркотичними речовинами та вказують адресу, куди треба його доставити. Людина навіть не здогадується, що  саме перевозить. Не здогадується, що стала перевізником наркотичних речовин, але на таких перевізників чекають ґрати в Росії».

Учасники акції розповсюджували інформаційні матеріали, розповідали про форми торгівлі людьми, а також про те, що варто бути обачним, адже у підступну пастку може потратити кожен, якщо втратить пильність. «Дуже важливо, щоб у наших спільнотах у молитвах згадували людей, які потерпають від рабства, адже це те ганебне явище, яке суперечить гідності людини, даної їй Богом», – підсумував акцію о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

В Івано-Франківську відбулася спільна вулична акція, яку організували Департамент соціальної політики ОДА, Департамент молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міськради та Карітас Івано-Франківськ. Спеціалісти різних установ та організацій розповідали про правила безпечних поїздок за кордон. «Мета акції – привернути увагу громадян до безпеки під час подорожі, адже шахраїв побільшало. З 2004 року ми допомогли 188 особам, які постраждали від торгівлі людьми, це і діти, і дорослі», – розповіла Наталія Козакевич, виконавчий директор  Карітасу Івано-Франківськ. «Проблема не нова, але актуальна, – доповнив  Назарій Куземка, заступник директора департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради. –  Ризики зростають, бо громадяни часто їх не усвідомлюють. Найчастіше це відбувається при нелегальному виїзді за кордон – дітей заставляють жебракувати, а жінок займатися проституцією».

Всі охочі взяли участь у квесті «Подорожуй безпечно», а також долучилися до конкурсу малюнків і вікторин, мали нагоду програти в ігри «Рожеві окуляри» та «Галопом по Європі». Наприкінці акції учасники запустили у небо повітряні кульки – як символ життя без торгівлі людьми.

З ініціативи Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА відбувся круглий стіл «Спільними зусиллями – проти торгівлі людьми». Учасниками заходу стали представники регіональних та міжнародних громадських організацій, керівники територіальних громад, соціальних служб, а також служби зайнятості та ГУ Національної поліції в Харківській області, в тому числі і Карітасу Харків.

Відкриваючи засідання, директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага відзначив, що актуальність цієї теми цього року додатково зросла через лібералізацію законодавства України та введення безвізового режиму з країнами ЄС. Учасники круглого столу – представники державних структур та громадських організацій розповідали про свій досвід надання допомоги жертвам торгівлі людьми, зокрема представники Карітасу Харків розповіли про свою роботу з надання психологічної, матеріальної та правової допомоги постраждалим.

Наприкінці заходу сторони підбили підсумки зустрічі та ухвалили спільну резолюцію. Зокрема, наголосили на необхідності внесення змін до чинного законодавства, активізації проведення серед населення інформаційно-просвітницької роботи з проблематики торгівлі людьми. Також було запропоновано розробити покрокову інструкцію для громадян: що робити, якщо потрапив у подібну скрутну ситуацію, та ознайомлювати з цим документом людей, у першу чергу, через систему служби зайнятості.

Також співробітники Карітасу Харків оголосили конкурс малюнків на тему протидії торгівлі людьми. Завданням конкурсу є підвищення рівня обізнаності про проблему серед молоді, формування в молодіжному середовищі та в суспільстві в цілому ставлення до даних проблем з позиції пріоритету прав людини. До участі в конкурсі запрошуються студенти будь-яких навчальних закладів, молоді художники і дизайнери і всі небайдужі люди, хто хотів би поділитися своїм талантом і баченням проблеми, для запобігання найважчих злочинів проти людини. Триватиме конкурс до 1 вересня 2017.

31 липня на Соборній площі в Одесі представники більш ніж 10 організацій провели інформаційну акцію «Подорожуй безпечно». Ініціаторами виступили співробітники Громадського руху «Віра. Надія. Любов» та Міжнародна Організація з Міграції в Україні. Активну участь в заході взяв і Одеський осередок Карітасу.

Біля пам’ятника Воронцову організатори акції розмістили стенди, де юристи, психологи та соціальні працівники мали змогу поінформувати зацікавлених  одеситів та гостей міста, як уникнути порушення своїх прав і не стати жертвою торговців людьми, а також надавали безкоштовні правові та психологічні консультації. За словами керівника відділу підтримки безробітних при обласному центрі зайнятості Тетяни Тюнібекян, останнім часом жителі України стали більш схильні до подібних ситуацій через введення безвізового режиму. «Молоді люди женуться за “легкими” грошима і погоджуються на будь-яку роботу, не впевнившись в намірах роботодавця. Надалі трапляються трагедії, людям складно відновитися психологічно і соціально після пережитого, але ми надаємо підтримку на всіх етапах, які доводиться пройти потерпілому, переадресовуємо до наших партнерських громадських організацій», додала вона.

Вулична акція відбулася і в Дрогобичі, де представники консультативного центру  Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії разом з волонтерами розповсюджували інформаційні матеріли. Всі охочі мешканці міста отримали також фахові консультації з питань торгівлі людьми. Окрім цього був оголошений конкурс тематичних малюнків, кращі роботи якого будуть використані для виготовлення інформаційної продукції. Захід проводився за підтримки обласної, міської та районної рад.