Image

Боротьба проти ВІЛ/СНІДу

0 Comments


«Підготовка серця» передусім!
20.03.2010
«Як показує приклад доброго самарянина з притчі, християнське милосердя є насамперед простою відповіддю на те, що в конкретній ситуації є безпосередньою необхідністю: голодних треба нагодувати, нагих зодягнути, хворих лікувати, щоб вони були сповнені надією на одужання, ув’язнених відвідати і т. п.



Благодійні церковні організації, починаючи від Карітасу (єпархіального, національного і міжнародного) повинні зробити все можливе, щоб мати відповідні засоби і насамперед щоб були люди, які б виконували такі завдання. Для служіння хворим людям потрібні спеціальні знання: помічники повинні мати таку підготовку, щоб правильно виконувати те, що належить, і планувати подальшу опіку. Фахова підготовка є першою, основоположною вимогою, однак її не достатньо. Тут йдеться про людину, а людина потребує чогось більшого, ніж технічно правильно виконуваної опіки, потребує людського ставлення, щирої уваги. Той, хто бере участь у благодійній діяльності Церкви, повинен відзначатися тим, що здатен не тільки вправно виконувати поставлене завдання, а й належно ставиться до іншої людини, аби та могла відчути його людську доброту. Тому такі помічники повинні мати не тільки професійну підготовку, а й передусім «підготовку серця»», – це лише коротка цитата з надзвичайно цікавої та актуальної ЕНЦИКЛІКИ* DEUS CARITAS EST СВЯТІШОГО ОТЦЯ ВЕНЕДИКТА XVI, з якої і почався семінар з ВІЛ/СНІДу у Болгарії для робітників Карітасів.
 
Семінар з питань ВІЛ/СНІДу «Допомога людям, які живуть з ВІЛ або постраждали від ВІЛ/СНІДу» відбувався 15-16 березня у Софії за фінансової підтримки Renovabis. Навчаться та ділитися досвідом з’їхалися представники Карітасів з України, Росії, Албанії, Грузії, Арменії, Італії.
 
Під час семінару розглядалася загальна проблематика епідемії, інформація про групи ризику, шляхи передачі, лікування захворювання.
 
Др. Моніка Розенбаум з Карітасу  Німеччини – член Цільової Групи Карітасу Європи з ВІЛ/СНІДу розповідала про взаємозв’язок захворювання з усіма сферами діяльності, презентувала ідеї мейстримінгу. Мейстримінг базується на твердженні, що праця з дітьми, людьми похилого віку, мігрантами тим або іншим чином стосується ВІЛ/СНІДу.
 
 
Оксана Довгих з  Карітасу Росії, в/о президента Цільової Групи Карітасу Європи з ВІЛ/СНІДу під час виступу акцентувала увагу на складності цієї соціальної проблеми, її презентація висвітлювала поняття стигми.
 
 
Також було представлення Програмного документу з питань ВІЛ/СНІДу, в якому зібрані кращі європейські практики та рекомендації протидії епідемії. Представники Карітасу України ділилися досвідом використання докумета. Ольга Осадча з Карітасу Київ та Світлана Колодчин – Карітас Одеса мали змогу продемонструвати напрямки роботи Карітасу України.
 
Монсеньйор Роберт Дж. Витилло – представник Карітасу Інтернаціоналіс розповів про теологічні аспекти пов’язані з ВІЛ/СНІДом. Він розповів, що презервативи та одноразові ігли – це тимчасове рішення проблеми. А стримування і вірність в шлюбі – це істинна превенція, з цим погоджуються навіть вчені. Доказом є Кенія, де низьке захворювання на ВІЛ/СНІД серед населення є не через використання презервативів, а через те, що люди  більш пізно вступають в статеві відносини.
 
Учасники семінару мали змогу подивитися на роботу Карітасу Болгарії у Центрах для одиноких матерей та для дітей-інвалідів. Також побачили мобільну роботу з людьми, які споживають наркотики. Організатори навчання не встигали відповідати на питання… Але один із принципів навчання – це обмін досвідом. Тому представникам кожної країни використовували навіть перерви на каву, щоб розповісти про роботу, яку вони роблять не тільки у напрямку боротьби з епідемією ВІЛ/СНІД.
 
Після повернення до роботи, працівники Карітасів продовжують помагати людям, діляться набутими знаннями з колегами. Але проблему існування епідемії СНІДу в кожній  країні не можна вирішити поодинокими, окремими ініціативами: хвороба потребує мобілізації усіх сил суспільства. Тому дуже  важливо, щоби політики та державні діячі, зрозуміли потребу підтримки недержавних організацій, які працюють у сфері надання соціальних послуг населенню. Боротьба проти ВІЛ/СНІДу є викликом для усього суспільства!
 
 
– Відповідь Карітасу на епідемію ВІЛ/СНІДу в Європі: В солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІДом чи зазнали його впливу. Політика Карітасу Європи щодо ситуації з поширенням епідемії ВІЛ/CНІДу
– РЕКОМЕНДАЦІЇ
– БАЗОВИЙ ДОКУМЕНТ КАРІТАСУ ЄВРОПИ З ПИТАНЬ ВІЛ/СНІДу
    Зміст
1. Вступ
2. Розповсюдження епідемії ВІЛ в Європі.
3. ВІЛ/СНІД та права людини
4. Відповідь католицької церкви на епідемію СНІДу
5. Обов’язок діяти
6. Етичні питання
7. Досвід діяльності Карітасу у сфері ВІЛ/СНІДу
Додаток 1. Скорочення
Додаток 2. Діаграми та інші джерела
Додаток 3. Бібліографія
 
ЕНЦИКЛІКА DEUS CARITAS EST (“Бог є любов”) СВЯТІШОГО ОТЦЯ ВЕНЕДИКТА XVI ЄПИСКОПАМ, СВЯЩЕНИКАМ, ДИЯКОНАМ, ПОСВЯЧЕНИМ ОСОБАМ І ВІРНИМ МИРЯНАМ ПРО ХРИСТИЯНСЬКУ ЛЮБОВ
 
______________________
*Енцикліка – найважливіший папський документ, скерований до єпископів, духовенства й світських осіб; стосується справ віри, моралі, суспільної проблематики.

Categories: Новини

Залишити відповідь